Nagyvilág

Amerika hátrébb lép

Év végéig 10 ezer fővel csökkenti Afganisztánban szolgáló katonái számát az Egyesült Államok - közölte Washingtonban az amerikai elnök. A NATO-főtitkár üdvözölte a döntést.

Barack Obama bejelentette, hogy jövő nyárig visszahívja a 2009 decemberben elrendelt csapaterősítésben részt vevő mind a 33 ezer katonát. Ezzel a csökkentés kezdeti szakasza befejeződik, és az amerikai csapatok a továbbiakban olyan ütemben hagyják el Afganisztánt, amilyenben az ország biztonsági erői átveszik tőlük a védelmi feladatokat.

Az elnök közölte: jövő májusában a NATO-országok és a többi szövetséges részvételével Chicagóban csúcstalálkozón vitatják meg az afganisztáni csapatcsökkentés ütemezését. Obama a csapatkivonást azzal indokolta, hogy Amerikának sikerült súlyos, zavart okozó csapást mérni az al-Kaida vezetésére, és komoly veszteségeket okozni a táliboknak, akiket több erődítményükből kiszorítottak. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok politikai rendezést szeretne elérni Afganisztánban, ezért az ország biztonsági erőinek és kormányának erősítése mellett részt vállal az afgán nép – beleértve a tálibok – megbékélését célzó kezdeményezésekben.

“Álláspontunk ezekkel a tárgyalásokkal kapcsolatban világos: ezeket az afgán kormánynak kell irányítania, amelynek fokoznia kell képességét, hogy meg tudja védeni a népét, és azoknak, akik részesei akarnak lenni egy békés Afganisztánnak, szakítaniuk kell az al-Kaidával, fel kell hagyniuk az erőszakkal, és be kell tartaniuk az afgán alkotmányt” – mondta.
Az elnök részben a katonai erőfeszítéseknek köszönhetően bízik a haladásban. Barack Obama jelezte, hogy a terrorizmus elleni harcban továbbra is együttműködik Pakisztánnal. Az elnök elmondta, hogy Irakból, ahol az amerikai haderő befejezte harci küldetését, eddig 100 ezer katonát vontak ki.

Az Egyesült Államok jövőbeni katonai stratégiájáról azt mondta, Amerikának vállalnia kell egyedülálló szerepét a történelemben.
“Ott, ahol fenyegetve vagyunk, erővel kell válaszolnunk – ám ha ez az erő irányítható, nem szükséges nagy hadseregeket külföldre vezényelnünk. Ha ártatlanokat mészárolnak le és veszélybe kerül a globális biztonság, nem kell majd aközött választanunk, hogy tétlenül álljunk-e, avagy egyedül cselekedjünk. Ehelyett meg kell szerveznünk a nemzetközi fellépést, ahogy azt Líbia esetében tesszük, ahol egyetlen katonánk sincs a hadszíntéren, hanem támogatjuk a szövetségeseinket a líbiai nép megvédésében, és lehetőséget adunk a számukra, hogy maguk határozzák meg a sorsukat” – tette hozzá.

Barack Obama hangsúlyozta, hogy az önrendelkezés elvét támogatva Washington, a saját ideáljainak is megfelelve, támogatni fogja a demokráciára törekvő arab forradalmakat.
Obama befejezésül aláhúzta, hogy Amerika, amely az elmúlt évtizedben a hatalmas államadóssága és gazdasági nehézségei ellenére is 1000 milliárd dollárt költött háborúkra, most az otthoni építkezésre fog összpontosítani.

Rasmussen üdvözli a lépést, Cameron teljesen egyetért

A NATO főtitkára üdvözölte az amerikai elnök által bejelentett részleges afganisztáni csapatvisszavonást. Anders Fogh Rasmussen közleménye szerint “a döntés természetes eredménye az általunk elért haladásnak (Afganisztánban)”. A NATO-főtitkár tudatta, Obama bejelentése a szövetségesekkel és a partnerekkel folytatott szoros konzultációk után történt.
“Látjuk, hogy változik a helyzet. A tálibok nyomás alatt vannak. Az afgán biztonsági erők napról napra erősebbek”. A brit kormányfő már Obama bejelentése előtt jelezte, hogy teljesen egyetért az amerikai elnök értékelésével, azzal, hogy előrehaladás történt a biztonság megteremtésében, s hogy a csapatleépítés ellenére állandó nyomás alatt lehet tartani az afganisztáni lázadókat. Cameron megismételte, hogy 2015 után brit katonák nem lesznek Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik