Külföld

Ukrajnában alkotmányellenes a magyar himnusz

admin
admin

2011. 06. 22. 11:16

A beregszászi járásközi ügyészség megóvta a beregszászi járási tanács június 17-i döntését, amely szerint a képviselőtestület ülései a jövőben az ukrán állami himnusz mellett a magyar nemzeti himnusz lejátszásával kezdődnek.

A magyar nemzeti himnusz ellen hozott óvását az ukrán járásközi ügyészség arra alapozta, hogy a beregszászi járási képviselőtestület határozata nem felel meg az ukrán alkotmány előírásainak – adták hírül szerdán ukrán internetes hírportálok.

Az ügyészségi indoklásban az is szerepel, hogy a magyar himnuszról hozott tanácsi döntés ellenkezik az ukrán alkotmány állami zászlóról, címerről és himnuszról szóló 20. cikkével, valamint a helyi önkormányzati törvény 43. cikkével, amely a jelképek használatát szabályozza.

A beregszászi járási tanács magyar himnusszal kapcsolatos döntése országos visszhangot váltott ki Ukrajnában, a nagy hírportálok és hírügynökségek vezető helyen közölték a hírt, majd a rá vonatkozó reagálásokat. A szélsőjobboldali Szvoboda párt és a nacionalista Ukrán Népi Mozgalom (RUH) egyaránt elítélte és az ukrán állam ellen irányuló provokációnak nevezte a magyar nemzeti himnusz ukrán államhatalmi szervben történő hivatalos lejátszását lehetővé tévő döntést. Mindkét politikai erő hatósági fellépést követelt a magyar többségű beregszászi járási képviselőtestület határozata ellen.

Bihari András, a beregszászi járási tanács elnöke viszont sajtónyilatkozataiban egyértelműen leszögezte: a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvény lehetővé teszi, hogy a képviselőtestületi ülések előtt az ukrán állami himnusz mellett a magyar nemzeti himnusz is elhangozzon, s emellett még a nemzeti szimbólumok használata is engedélyezett. A munkarenddel kapcsolatos múlt pénteki szavazás során az ülésen részt vett 51 képviselő egyöntetű igennel szavazott a magyar himnusz kérdésében – tette hozzá.

A beregszászi járási képviselőtestület döntését toleráló ukrán közszereplők egyike, Fegyir Sándor ungvári politológus, a Kárpáti Közvélemény-kutató Központ igazgatója a mukachevo.net munkácsi hírportálnak kifejtette: a járási képviselőknek joguk van ahhoz, hogy a nemzeti himnusszal kapcsolatos határozatot hozzanak, mivel a Krímben is Ukrajna és Oroszország himnuszával kezdődnek a testületi ülések. Az ukrán alkotmány értelmében az állami himnusz után lejátszható a regionális, így – a beregszászi esetben – a magyar nemzeti himnusz. Ezzel az ottani képviselők nem követnek el törvénysértést, hiszen sehol nincs leírva az, hogy az ukránon kívül nem hangozhat el más himnusz – mutatott rá az ismert kárpátaljai politológus.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.