Nagyvilág

Budapestre látogat Hillary Clinton

Jövő szerdán Budapestre érkezik az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton másnap részt vesz a Tom Lantos Intézet alapító ünnepségén, az Országházban - írta hétfő este a nol.hu.

Az eseményen ott lesz az intézet kuratóriumának amerikai társelnöke, Condoleezza Rice volt külügyminiszter is, aki a száz éve született, 2004-ben elhunyt egykori amerikai elnök, Ronald Reagan szobrának avatására és egy konferencia miatt néhány nappal korábban érkezik Budapestre. A kuratórium magyar társelnöke Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője lesz – olvasható a hírportálon.

Az MTI megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség korábban nem erősítette meg Hillary Clinton látogatását, jelezvén, hogy az utat Washingtonban jelentik be.

A Népszabadság értesülése szerint Hillary Clinton budapesti útját Washingtonban vita előzte meg. Az amerikai külügyminisztérium egyes tisztviselői aggódtak, hogy a látogatást Magyarországon “esetleg az Orbán-kormány politikájának nyújtott támogatásként” mutathatják be, mások viszont Tom Lantos emlékének méltó megőrzése és az intézet jelentősége miatt támogatták az utat. A portál kitért arra is, hogy “az egyensúly kedvéért” Hillary Clinton vélhetően találkozik majd egy-két nem kormánypárti politikussal is, köztük feltételezhetően Bajnai Gordon volt kormányfővel.

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának magyar származású, demokrata párti elnöke 2008-ban hunyt el. A róla elnevezett intézet alapítását – emlékeztet a portál – elsőként Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök vetette fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik