Nagyvilág

Román-magyar incidens az Európai Parlamentben

"Hé, beszélj románul!" – kiáltott rá román nyelven Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőre kollégája az Európai Parlamentben.

A bizottsági ülést vezető elnök, Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista politikus elnézést kért Sógor Csabától, hozzátéve, hogy az EP-ben senkinek sem kell mentegetőznie nyelvhasználata miatt. Ebből ügyet csakis magyar-–román vonatkozásban tapasztalt, – fűzte hozzá.

Az erdélyi magyar képviselő a viszonválasz jogán – immár mikrofonnal – tisztázta a hallgatóság számára az ügyet. Ezenkívül írásos panasszal kíván Jerzy Buzek EP-házelnökhöz fordulni.

“Megengedhetetlen, hogy a legmesszebbmenő nyelvi szabadságot biztosító európai intézményben súlyos ügyrendi vétségnek számító, etikátlan módon kísérelje meg valaki képviselőtársának elhallgattatását” – nyilatkozta Sógor Csaba az Új Magyar Szó és a Krónika híradása szerint.

A szakbizottság ülésén egyébként az Európai Unió soros elnökségi feladatait ellátó Magyarország szakminiszterei – Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter – számoltak be az elnökség tevékenységéről. A magyar miniszterek beszámolója szerint a kitűzött főbb célokat sikerült teljesíteni, és több igazságügyi kérdésben fontos eredményt elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik