Nagyvilág

Súlyos gond a korrupció Nagy-Britanniában

Sokkal súlyosabb gondot jelent Nagy-Britanniában a korrupció, mint eddig föltételezték - állapította meg a Transparency International.

A vesztegetés “egyre nagyobb gondot jelent” Nagy-Britanniában, és “nem megfelelő” a hatóságok erre adott válasza – állapította meg a 23 területre kiterjedő kétéves vizsgálódás eredményeként összeállított tanulmányban a Transparency International.

A szervezet szerint a vizsgált 23-ból négy területen különösen aggasztó a helyzet a szigetországban: a parlament, a politikai pártok, a büntetés-végrehajtás és a sport területén.

A tanulmányban leírják azt is: gondot jelent, hogy Nagy-Britanniában legalább 12 különféle kormányzati hivatalnak és csaknem félszáz rendőrségi részlegnek vannak feladatai a korrupció elleni küzdelemben, ez pedig egyenetlenségeket, az összehangolt fellépés hiányát eredményezi. “A (korrupció elleni) szakpolitikai intézkedések nem koherensek, nincsenek összeegyeztetve”, és ez “bizonyos területeken” azt eredményezte, hogy megszokottá vált, hogy büntetlenül maradnak a vesztegetések – állapította meg a Transparency International.

Nagy-Britannia a 20. a szervezetnek a világ országait rangsoroló legutóbbi, 2010-es korrupciós listáján, nem sokkal elmaradva a 15. helyezett Németországtól és a 17. helyen álló Japántól. Magyarország az 50. helyen osztozik Jordániával és Szaúd-Arábiával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik