Nagyvilág

Joghurttal támadtak rendőreikre a görögök

Athénban ostromállapot volt szerdán: könnygázzal oszlatták tüntetőket. A kormányfő lemondana.

Könnygázt is bevetett a görög rendőrség szerdán Athénban, hogy föloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres, az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen tiltakozó tömeget.

A tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrséggel; Molotov-koktélokat, köveket és teli joghurtos dobozokat hajigáltak a rohamrendőrök közé. A tiltakozó megmozdulást a szerdára meghirdetett 24 órás általános sztrájkhoz időzítették; a munkabeszüntetés miatt megbénult az élet a mediterrán országban.

A fővárosban, Athénban ostromállapot uralkodott a parlament környékén; nagyjából ötezer rendőrt vezényeltek az utcára, köztük több száz rohamrendőrt és ugyanennyi motoros rendőrt. A hatóságok kordonokkal és buszokkal barikádot vontak a parlament köré, hogy a képviselők be tudjanak jutni az épületbe.

A görög kormány újabb takarékossági csomagot akar elfogadtatni, hogy az ország lehívhassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit, és ezzel elkerülje az államcsődöt. Az öt évre szóló, 28 milliárd eurós megszorító csomag többek között újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentést, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba. Ehhez társul egy ambiciózus, 50 milliárd eurós privatizációs program.

“Mondjatok le, mondjatok le” – skandálta a tömeg a parlament épületénél. “Múlt héten indoklás nélkül fölmondtak a boltban, ahol dolgoztam. Még egy havi végkielégítést sem kaptam. Két gyerekem van, és nem fogom tudni etetni őket” – panaszolta az egyik tüntető Athén központjában.

A 2009 októberében földcsuszamlásszerű választási győzelemmel hatalomra jutó, Jeórjiosz Papandreu vezette szocialisták népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett az eddig elfogadott megszorítások miatt. A legfrissebb felmérések szerint – most először a választások óta – az ellenzéki jobbközép Új Demokrácia (ND) a legnépszerűbb párt Görögországban.

Kormányforrások szerdán este közölték, hogy Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök az ellenzékkel folytatott tárgyalások után felajánlotta lemondását, hogy megnyissa az utat egy nemzeti egységkormány előtt. Később azonban a kormányfő bejelentette: nem sikerült megállapodára jutni, ezért átalakítja kabinetjét és bizalmi szavazást kér a parlamenttől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik