Nagyvilág

Búvárhajókkal fésülik át a Genfi-tavat

Két orosz mini tengeralattjáróval készülnek felderíteni három hónapon át svájci kutatók a Genfi-tavat.

A háromszáz méteres mélységben történő vizsgálatokkal a szakértők reményei szerint új információkat tudnak meg a Svájc és Franciaország közt elterülő, hatszáz négyzetkilométeres tóról.

Elsősorban a vízszennyezés hatásait szeretnék megismerni – mondta el Lionel Pousaz, a Lausanne-i Műszaki Főiskola munkatársa szerdán, a kutatás megkezdésekor.

A kutatócsapat analizálja például a tó üledékében lévő baktériumokat, amelyek a szennyezés indikátorai. Ezzel megállapíthatják a káros anyagok előfordulási arányát is.

A különleges mérőműszerekkel is ellátott Mir 1-es és Mir 2-es tengeralattjárók képesek meghatározni a molekulák sűrűségét és felkutatni az úgynevezett mikroszennyeződéseket, amelyek az újrahasznosító berendezésekből kerülnek a környezetbe.

A kutatók emellett a tó vízkörforgására és a víz alatti kanyon geológiai állapotára vonatkozóan is gyűjtenek információt a vizsgálatok során.

A két tengeralattjáró dolgozott már négyezer méteres mélységben a Jeges-tengerben és a Bajkál-tóban is. Bevetették őket a Titanic és a Bismarck csatahajó roncsainak filmezésekor is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik