Nagyvilág

Már Új-Mexikót fenyegetik az erdőtüzek

Ellentüzekkel igyekeznek megakadályozni a lángok tovaterjedését.

Az egyesült államokbeli Arizonában két hete tomboló erdőtüzek elleni védekezés immár az állam keleti, Új-Mexikó állammal közös határán folyik.

Az oltást segíti, hogy a hét végén csillapodtak a térségben a heves széllökések, amelyek korábban táplálták a lángokat. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz terjedése észak felé forduljon.

Az arizonai határtól nyolc kilométerre lévő, Új-Mexikó állambeli Luna közelében ellentüzeket gyújtottak, hogy a természeti csapás ne érje el a 200 lakosú település házait. A helybeliek kimenekítéséről szóló terveket azonban egyelőre nem vetik el, hátha megváltozik a helyzet.

Hétfőn visszatérhettek otthonukba az arizonai Eager és Springville lakosai, akiket korábban a településeket fenyegető tűzvész miatt kitelepítettek.

A mostani erdőtűz a második legnagyobb kiterjedésű Arizona történetében. Eddig harmincegy épület vált a lángok martalékává, több mint 9 ezer embert kellett kimenekíteni, és mintegy 1830 négyzetkilométernyi területen pusztított a tűz.

Kilenc évvel korábban, 2002-ben 1895 négyzetkilométeren tomboltak a lángok az államban, és 491 épület semmisült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik