Nagyvilág

Elhagyták Madrid központját a tiltakozó fiatalok

Közel négyheti tiltakozás után tábort bontottak és elhagyták Madrid központját, a Puerta del Sol (Napkapu) teret a "felháborodott" fiatalok.

A tiltakozók a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenségnek adtak hangot hetekig.

Egyesek a zöld vagy kék ponyvákat hajtogatták, mások a favázas táborhelyet bontották vagy a metróállomásnak a hirdetések százaival borított üvegkupoláját tisztogatták. “Amit tudunk, felhasználunk. A többit eldobjuk” – mondta egy fiatalember, aki egy halom deszkát cipelt, miközben a láncba szerveződött tüntetők kézről kézre adták és szórták be közterület-fenntartó vállalat kukásautóiba a hátrahagyott matracokat, polcokat, székeket, plakátokat és kannákat.

A magas munkanélküliség és a politikai korrupció elleni tiltakozás május 15-én kezdődött Madridban, majd a közösségi hálózatok révén gyorsan átterjedt más spanyolországi és európai városokra. Többen folytatni akarták a megmozdulásokat, de a többség kézfeltartással megszavazta még szerdán, hogy a madridi városházával szemben lévő téren fejezzék be a tüntetést.

Az utóbbi napokban a tiltakozás más formáját is elővették. Szerda éjjel ülősztrájkot szerveztek a spanyol parlament elé, hogy kipellengérezzék a politikai elitet, amely – mint kiáltozták a résztvevők – “természetesen nem képvisel bennünket”. Szombaton a rohamrendőrséggel néztek farkasszemet, miközben az önkormányzati választáson újjáválasztott főpolgármestert, a néppárti Alberto Ruiz-Gallardónt várták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik