Nagyvilág

Az államfő elleni merénylet fordulatot hozhat

Kórházi kezelésre Szaúd-Arábiába érkezett a jemeni államfő, másfél nappal azután, hogy megsebesült a palotája elleni támadásban.

Száleh Rijádba érkezéséről a két legfontosabb arab hírtelevízió, az al-Dzsazíra és az al-Arabíja számolt be, a hírt később a szaúdi királyi udvar közleményben megerősítette.Jemeni tisztségviselők korábban azt állították, Száleh továbbra is Szanaában tartózkodik és egészségi állapota nem teszi szükségessé külföldre szállítását.

A jemeni hírügynökség arról számolt be, hogy az ország vezetésnek a támadásban megsebesült négy tagját – az elnök súlyos állapotban lévő biztonsági főtanácsadóját, a kormányfőt és a parlament két házának vezetőjét – szállították Szaúd-Arábiába kórházi kezelésre.

Az al-Dzsazíra szombat este közölte, hogy Jemenben Abd ar-Rab Manszur al-Hadi alelnök vette át az államfői, illetve a fegyveres erők főparancsnoki tisztségével kapcsolatos feladatok ellátását. A washingtoni Fehér Ház szóvivője később elmondta, hogy John Brennan, az amerikai elnök vezető terrorizmusellenes tanácsadója  – telefonon – beszélt a jemeni alelnökkel. A szóvivő részleteket nem hozott nyilvánosságra a beszélgetésről.

A jemeni elnöki palota mecsetjébe a pénteki ima közben csapódott be egy gránát. A BBC az elnökhöz közel álló forrásra hivatkozva szombaton azt jelentette, hogy az államfőt repesztalálat érte a szíve alatt, és másodfokú égési sérüléseket szenvedett a mellkasán és az arcán. Előző nap az elnök a rádióban azt mondta, hogy csak kisebb fejsérülést szenvedett.

Jemenben január óta folynak a 33 éve hatalmon lévő Száleh távozását követelő tüntetések és számtalan halálos áldozatot követelő zavargások, de ez volt az első eset, hogy a hatalomellenes fegyveresek az államfő környezetét vették célba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik