Külföld

Uborkapánik: Eddig nem ismert baktérium pusztít

admin
admin

2011. 06. 02. 17:36

A kólibaktérium egy korábban nem ismert új törzse a felelős annak a súlyos hasmenésjárványnak a kirobbanásáért, amely május vége óta 18 ember halálát okozta, és százakat betegített meg Európában - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Előzetes genetikai vizsgálatok eredménye alapján az új törzs két különböző kólibaktérium (Escherichia coli) mutációjából alakult ki, s olyan gyilkos géneket hordoz, amelyek jelenléte a WHO szerint magyarázatot adhat arra, miért okoz tömeges és súlyos megbetegedéseket.

Hilde Kruse, az ügynökség élelmiszerbiztonsági szakértője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy “ez egy egyedülálló törzs, amelyet korábban soha nem izoláltak még betegek mintáiból”. Hozzátette, hogy az új törzsnek több olyan sajátossága is van, amely fertőzőképesebbé teszi, és fokozza méregtermelését.

1500 beteg, 18 halott

A mutáns kólibacilus eddig több mint 1500 embert betegített meg, közülük 470-nél ritka típusú veseelégtelenséget okozva komplikációként, és 18 ember halálát okozta, elsősorban Németországban, amelyet a legsúlyosabban érint a járvány. A kutatóknak eddig nem sikerült kideríteniük, honnan ered a kór, amely már legalább kilenc európai országban ütötte fel a fejét, s arra késztette Oroszországot, hogy csütörtökön az Európai Unió egészére kiterjessze a zöldségimport tilalmát.

Kruse elmondása szerint nem szokatlan, hogy egy baktérium folyamatosan változik és géneket cserél. “A mikróbák világában nagy mobilitás tapasztalható” – mondta. Azt nehéz lenne megmondani, hogy az új törzs honnan származik, az emberek és az állatok szervezetében élő baktériumok azonban egyaránt könnyen cserélnek géneket, hasonlóan ahhoz, ahogy állati eredetű vírusok, mint például az Ebola, néha emberre is áterjednek.

Állati eredet

“Leginkább állati eredetre lehet gyanakodni” – mondta Kruse, hangsúlyozva, hogy számos állat hordoz különböző típusú méregtermelő kólibacilusokat. Az új törzs sajátosságai magyarázatot nyújthatnak később arra is, miért sújt a baktérium elsősorban felnőtteket, különösen nőket, míg általában a súlyosabb kólimegbetegedések a gyermekek és az idősek között tapasztalhatók.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy mivel az enyhébb esetekkel az emberek általában nem fordulnak orvoshoz, a hatóságok nem tudják pontosan megmondani a járvány tényleges kiterjedését.

Német bázis

Annyit biztosan tudni, hogy a betegek majd mindegyike vagy Németországban él, vagy nemrég járt ott. Két, az Egyesült Államokban azonosított beteg nemrég utazott haza Hamburgból, ahol számos megbetegedés történt. A brit hatóságok négy új esetről számoltak be; e páciensek közül hárman nemrég voltak németországi utazáson, egyikük pedig egy Angliában nyaraló német állampolgár.

Óvintézkedésként a német hatóságok egyelőre elsősorban a saláta, a paradicsom és az uborka fogyasztásától tanácsolták el a lakosságot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.