Nagyvilág

Harcba indul Obama legnagyobb kihívója

Mitt Romney bejelentése, hogy 2008 után ismét harcba száll az elnökjelöltségért, és reményei szerint az elnökségért, senkit sem lep meg. A republikánus politikust a párttal szimpatizálók többsége támogatja, így jó eséllyel ő lehet majd Barack Obama kihívója a jövőre esedékes elnökválasztáson.

Mitt Romney nem véletlenül egy 250 éves New Hampshire-i farmot választott a bejelentés helyszínéül. Honlapján megfogalmazott politikai hitvallásából kiderül, hisz a kemény munkában, és a farmerek szívós igyekezetében.

Mitt Romney azt írja: „Barack Obama megbuktatta Amerikát. A gazdaság az elmúlt három évben csak romlott, a munkanélküliség pedig nőtt.” A hatvanhárom éves politikus, aki a legtöbb felmérés szerint jelenleg a legnagyobb – de még 20 százalék alatti – támogatottsággal rendelkezik a republikánus táborban, egyre élesebb szavakkal bírálja a jelenlegi elnököt. A közelgő küzdelemben úgy tűnik, hogy az abortusszal, a fegyvertartással és a melegek jogaival kapcsolatos korábbi, megengedő álláspontját is feladta. A konzervatív The Washington Times szerint az amerikaiakat foglalkoztató legfontosabb ügyekben erőteljes jobbratolódás figyelhető meg azoknál a republikánus politikusoknál, akik beszálltak a 2012-es elnökválasztást megelőző kampányba.

Elemzők szerint a republikánusok hivatalos jelöltjének az Obama elleni választási küzdelemben leginkább a centrum szavazataiért kell majd megküzdenie. A centrum számára pedig nem feltétlenül vonzó a párton belüli előválasztások során képviselt keményvonalas jobboldali álláspont.

A siker kulcsának tartott centrista politika helyett a republikánus aspiránsok látszólag mind az energetika, mind az adópolitika, mind pedig az egészségügy kérdésében jóval konzervatívabb álláspontot képviselnek annál, mint amit alig néhány éve a magukénak vallottak, és ez alól Mitt Romney sem kivétel.

Fotó: MTI / EPA

„Barack Obama megbuktatta Amerikát.” Fotó: MTI / EPA

2008-ban Mitt Romney elindult ugyan a republikánus előválasztáson, de végül John McCain lett pártja hivatalos elnökjelöltje. A volt kormányzót akkor mormon vallása miatt támadták vetélytársai.

Ha ma lenne a republikánus jelöltállítás, Massachusetts volt kormányzója magabiztosan nyerné a választásokat a saját államában, és az Egyesült Államok számos más területén. Eddigi kampánya során ő gyűjtötte a legtöbb támogatót, és adományt. Nemrég egyetlen nap alatt csaknem tízmillió dollárt hozott kampánystábjának egy Las Vegas-i telefonos támogató rendezvény. Szakértők szerint a pénzügyi hatékonyság is megbízható indikátora egy jelölt esélyeinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik