Nagyvilág

Kína megtámadta a Google-t

A Google szerint kínai hackerek törték fel több száz magas rangú amerikai kormánytisztviselő, magas rangú katona és újságíró privát g-mail postafiókját.

Az ismeretlen elkövetők állítólag egy Csinan (Jinan) városban lévő számítógépről indították a támadásokat, mint kiderült, nemcsak amerikai felhasználók ellen. A hackerek számos befolyásos kínai politikai aktivista levelezéséhez is hozzájutottak, de a cég felfedezte és elhárította ezeket a támadásokat – közölte blogján a Google vezetősége.

A Fehér Ház is reagált a történtekre, és közölte: nem tartja valószínűnek, hogy amerikai kormányzati szervek által használt postafiókokat is érintett volna az akció. A Google szakértői szerint a szuronyos adathalászatnak nevezett módszer világszerte egyre elterjedtebb. Lényege, hogy a hackerek olyan hamis g-mail oldalakat hoznak létre, amelyek tökéletes hasonmásai az eredetinek, a gyanútlan felhasználó így önként szolgáltatja ki az adatait, amikor megpróbál belépni a sajátjának hitt postafiókba. A támadók az adatok birtokában később belépnek a valódi levelezőrendszerbe, és továbbíttatják az újonnan bejövő leveleket a saját fiókjukba.

Szakértők szerint az adathalászat meglepően célirányos, így valószínűleg nem közönséges hackerek, hanem hivatásos hírszerzők állhatnak a támadás hátterében. A Google reggelre biztonságba helyezte az érintett postafiókokat, és megnyugtatta ügyfeleit: nem ismétlődhet meg az adathalászat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik