Nagyvilág

Megnyílt Székelyföld képviseleti irodája Brüsszelben

Semjén Zsolt azt mondta: az iroda kifejezi azt, hogy a nemzeti lét érték az egyetemes emberiség számára, és "aki ezt nem érti, nem a XXI., hanem a XIX. században van".

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében megnyílt szerdán Székelyföld képviseleti irodája Brüsszelben. A megnyitón – amelyet az irodának helyiséget biztosító magyarországi régiók képviseletén rendeztek – Semjén Zsolt egyebek között azt hangoztatta, hogy a románság és a magyarság egymásra van utalva: Románia nem lehet sikeres ország az ott élő magyarság boldogulása nélkül, a magyarság pedig nem boldogulhat, ha Románia nem sikeres.

Az iroda tevékenysége nem valaki ellen irányul, nem sérti senkinek az érdekeit, hanem javára válik mindenkinek, így Romániának is azáltal, hogy uniós forrásokat próbál a Székelyföldre vinni – szögezte le a kormányfő-helyettes.

Semjén Zsolt hangoztatta: az iroda kifejezi azt, hogy a nemzeti lét érték az egyetemes emberiség számára, és “aki ezt nem érti, nem a XXI., hanem a XIX. században van”.

A miniszterelnök-helyettes azt kívánta, hogy azt a kulturális, szellemi és természeti gazdaságot, amelyet Székelyföld jelent, sikerüljön minél jobban megismertetni az Európai Unió egészével, és sikerüljön minél több uniós forrást vinni ezekbe a megyékbe.

Magyar újságíróknak külön nyilatkozva Semjén Zsolt azt is kifejtette: a kormánynak nem kell kommentálnia, hogy az iroda megnyitásával kapcsolatban a román belpolitikában bizonyos politikai erők hisztériát keltenek,

A képviselet létrehozása “teljes összhangban van az unió betűjével” – fogalmazott.

Mivel pedig Székelyföld lakosságának többsége magyar, természetes, hogy a kormány támogatja a képviselet működését – tette hozzá.

A megnyitón Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke egyebek között azt hangoztatta, hogy az érintett három megye (Hargita, Maros, Kovászna) történelmében, kultúrájában, adottságaiban egy régiót képvisel, és a napi problémák megoldásában is erősebbek lehetnek, ha közös képviselettel rendelkeznek. Székelyföld szeretne élni azzal a kapcsolatrendszerrel, amely az európai országok, régiók, polgárok között épül. Szeretnék elérni, hogy a három megye modernebb, fejlettebb legyen, és fel akarják hívni a figyelmet a régió adottságaira – fejtette ki.

Péter Ferenc, a Maros megyei Szováta polgármestere rámutatott, hogy az iroda fontos szerepet tölt be az idegenforgalmi látványosságok megismertetésében. Lehetőséget teremt a képviselet arra is, hogy a térség szorosabb kapcsolatba kerüljön a piacokkal.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke szintén az összefogás fontosságát hangoztatta. Rámutatott, hogy az a támogatás, amelyet az iroda szerezni fog, nemcsak Székelyföldnek segít, hanem a román nemzetgazdaságot fogja erősíteni. Uniós szinten még nincsenek jó receptek arra, hogy az elmaradottabb térségeknek az unió milyen formában nyújtson segítséget – vélte.

A székelyföldi illetékesek külön köszönetet mondtak az EP-képviselőknek, akik közül Sógor Csaba (RMDSZ) jelen volt a megnyitón.

Az EP-ben az erdélyi képviselők (Sógor Csaba mellett Tőkés László európai parlamenti alelnök, valamint Winkler Gyula) előző nap fogadást rendeztek az irodanyitás alkalmából.

Erről kiadott közleményében Tőkés László úgy vélte: “megdöbbentő az utóbbi napokban tapasztalt erőteljes támadássorozat, amelyet a román politikai szféra egyes szereplői mind Brüsszelben, az Európai Parlamentben, mind odahaza a képviseleti iroda megnyitása ellen indítottak”.

Bejelentette az alelnök azt is, hogy levélben kereste meg Joseph Dault, az Európai Néppárt elnökét, egyben válaszolt Teodor Stolojan román néppárti delegációvezetőnek, és levelet intézett Mihnea Motoc nagykövethez, az EU melletti állandó román képviselet vezetőjéhez. Az erdélyi képviselő “rámutatott, hogy a román ellenzék pártpolitikai fegyvert kovácsol a székelyföldi képviselet megnyitásából, és egyértelmű célja a jelenlegi román kormány megbuktatása a Demokrata Párt (PD) és az RMDSZ megosztása révén” – derül ki a közleményből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik