Nagyvilág

Leminősítésre jelölte Japánt a Moody’s

A nemzetközi hitelminősítő felülvizsgálat alá vette Japán devizában és hazai valutában kibocsátott kötvényeinek besorolását.

A döntés leminősítést valószínűsít. A felülvizsgálat Japán devizában és jenben kibocsátott kormánykötvényeinek egyébként magasan elsőrendű, “Aa2” szintű besorolását érinti. A Moody’s Investors Service a romló növekedési kilátásokra és a márciusi földrengés- és szökőár-katasztrófa hatásaira hivatkozott. A nemzetközi hitelminősítő szerint a természeti csapás gazdasági és államháztartási költségei a kezdetben vártnál sokkal magasabbak, és ezek felnagyítják a globális pénzügyi válság hatásait, pedig Japán enélkül sem lábalt még ki teljesen a válságból.

Jóllehet Japán hazai összterméke (GDP) 2010-ben 4 százalékkal nőtt (reálértéken), ami a leggyorsabb tavalyi növekedési ütemnek bizonyulhat a fejlett ipari országcsoporton belül, nominálértéken azonban a növekedés “sokkal gyengébb” volt. A japán GDP – a márciusi földrengés hatására is – az idei első negyedévben, éves szintre számolva már 3,7 százalékkal zuhant reálértéken, vagyis a japán gazdaság egy évtizeden belül harmadszor került recesszióba – áll a Moody’s elemzésében.
A múlt héten egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Japán adósbesorolásainak kilátását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a japán állam növekvő eladósodottsága nyomást gyakorol az ország szuverén hitelképességére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik