Nagyvilág

ENSZ: valódi a Srí Lanka-i tömeggyilkosságokról készített felvétel

Hiteles az a videofelvétel, amely Srí Lanka-i tamil nemzetiségű emberek lemészárlását mutatja be a szigetországban lezajlott polgárháború végén.

Kapcsolódó cikkek

Christof Heyns az ENSZ egyik jelentéstevője a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa előtt kijelentette, hogy egy brit televíziós csatorna birtokába jutott felvétel a valóságnak megfelelően mutatja be, hogy a szingaléz kormány katonái tömegével végeznek ki nőket és férfiakat.

A Channel 4 a nagy vihart kavart videofelvételét 2009 augusztusában mutatta be. A képsorokon az látható, hogy meztelenre vetkőztetett, hátrakötött kezű áldozatokat lőnek halomra, míg a háttérben számos tetem hever.

A colombói kormány dühödten reagált, és azt állította, hogy a felvételek hamisítványok. Az ENSZ erre válaszul független szakértőket bízott meg azzal, hogy vizsgálják meg a képkockák hitelességét. A testület megállapításait adta közre hétfőn Heyns, aki szerint a Srí Lanka-i hatóságok főbenjáró bűnöket, háborús bűntetteket követtek el.

A genfi értekezleten megjelent Srí Lanka-i kormányképviselő azonban továbbra is elfogultsággal vádolta meg a világszervezetet, és ugyancsak kifogásolt egy korábban nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentést, holott az a tamil felkelőket is felelőssé tette az emberi jogok megsértéséért.

Srí Lankán 25 éven át véres harcok folytak a kormány és a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű lázadószervezet között. Az ellenségeskedések áldozatainak a számát több tízezerre teszik. A polgárháború 2009 tavaszán a kormányerők győzelmével végződött, miután teljesen felmorzsolták a tamilok felkelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik