Nagyvilág

Robbantások rázták meg Nigériát

Pokolgépes merénylet oltotta ki legkevesebb tizenkét ember életét vasárnap egy észak-nigériai laktanya kantinjában. A detonációban huszonöten sebesültek meg.

Egy helyi rendőrségi vezető közölte: nem tudni, hogy kik lehettek az elkövetők. A támadást néhány órával azt követően hajtották végre Bauchi városában, hogy beiktatták hivatalába a nyugat-afrikai ország régi-új elnökét, Goodluck Jonathant. A Bauchiban elkövetett merénylet után nem sokkal a főváros, Abuja környékén lévő Zuba településen is robbanás történt egy sörözőben. Ebben a detonációban hárman sebesültek meg könnyebben.

Bauchi határos Plateau szövetségi állammal, vagyis azon a “törésvonalon” fekszik, amely elválasztja egymástól a 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, ahol a keresztény hitűek teszik ki a lakosság többségét. A térség a muzulmán-keresztény ellenségeskedések egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában.

Nigériában az április 16-án rendezett elnökválasztást a keresztény Jonathan nyerte meg, s ez kiváltotta vetélytársa, a muszlim Muhammadu Buhari híveinek haragját, akik közül többen bosszúból támadást intéztek az északi területeken élő keresztények és a Dél-Nigériából érkező bevándorlók ellen. A keresztények azonban revánsot vettek, és állítólag több száz muszlimot öltek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik