Nagyvilág

Moszkvának kellene elzavarnia Kadhafit

Obama közvetítésre kérte fel az oroszokat Líbia ügyében. Az amerikai elnök azt akarja, hogy Moszkva bírja rá a távozásra Kadhafit.

A Kommerszant című lapnak a Dmitrij Medvegyev és Barack Obama csütörtökön, Deauville-ben tartott találkozójának egyik résztvevője számolt be a kérésről. Eszerint az amerikai elnök beismerte, hogy a konfliktus elhúzódott és a Nyugatnak megszakadt minden kapcsolata Kadhafival és környezetével, ezért kérik Moszkvát a közvetítésre: értesse meg a líbiai vezetővel, hogy megóvják az életét, ha önként lemond a hatalomról és bármely, általa biztonságosnak ítélt helyre távozik.

A nyilatkozó szerint Moszkva nemigen tekinti megvalósíthatónak az elképzelést. Medvegyev rámutatott, hogy megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatát – amelynek elfogadásánál Oroszország és Kína tartózkodott, s amely szabad kezet adott a Nyugatnak a líbiai helyzet rendezésére. Aztán visszakérdezett, hogy valóban úgy gondolják-e, hogy Kadhafit rá lehet beszélni, hogy mindent feladjon.

A lap szerint a Kremlnek jólesik a felkérés, mert mint a nyilatkozó mondta, ezzel a Nyugat elismeri, hogy Oroszország Líbia ügyében semleges fél, ezért fordul hozzá. Emellett a Kommerszant forrása szerint Medvegyev tárgyaló partnerei kifejezték elismerésüket a BT-ben való orosz tartózkodásért, valamint azért, hogy így Kína sem vétózta meg a határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik