Nagyvilág

Gumibottal oszlatták fel a barcelonai dühös fiatalokat

A spanyol televízió beszámolója szerint a rendőrök a földön vonszolták és ütlegelték a tüntetőket, míg az AFP szerint gumilövedékeket is kilőttek a téren.

Gumilövedékekkel és gumibottal lépett fel pénteken a spanyol rendőrség a Barcelonában összegyűlt tüntetők ellen, akik a gazdasági válság negatív hatásai ellen tüntetnek a spanyol város főterén. A rohamrendőrök akkor avatkoztak közbe, amikor ötven fiatal a földön ülve próbálta megakadályozni, hogy a város köztisztasági szolgálata felszámolja a sátortáborukat a Plaza de Cataluna téren.

A spanyol televízió beszámolója szerint a rendőrök a földön vonszolták és ütlegelték a tüntetőket, míg az AFP helyszíni tudósítója szerint gumilövedékeket is kilőttek a téren. A rendőrroham pár perc alatt megtörte e tüntetők ellenállását, és a köztisztaságiak – a rendőrök felügyelete mellett – megkezdték a tér megtisztítását.

A fiatalok tüntetése része annak a május 15-én indult országos mozgalomnak, amelynek tagjai “dühös emberek”, “M-15” és “spanyol forradalom” névvel illetik magukat. A többségében fiatalokból álló csoportok több spanyol nagyváros főterén állítottak fel sátortáborokat, ahol a növekvő munkanélküliség, a korrupció és a szociális juttatások csökkentése ellen tiltakoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik