Nagyvilág

Fordulóponton az USA és Pakisztán kapcsolata

Hillary Clinton pakisztáni villámlátogatásán felhívta a figyelmet a két ország közti alapvető konfliktusokra.

Egy amerikai különleges kommandó május 2-án végzett a pakisztáni fővárostól mindössze 50 kilométerre található Abottábádban rejtőzködő Oszama bin Ladennel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat első számú emberével. Pakisztán ugyan üdvözölte bin Laden halálhírét, de kifogásolta területi szuverenitásának megsértését.

Az Egyesült Államoknak “nincs semmilyen bizonyítéka arra”, hogy pakisztáni kormánykörök tudtak volna bin Laden rejtekhelyéről – mondta a villámlátogatáson Pakisztánban tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken.

Clinton hangsúlyozta: mind az amerikaiaknak, mind a pakisztániaknak többet kellene tennie a szélsőséges iszlám elleni harcban. Az amerikai diplomácia vezetője szerint Washington és Iszlámábád kapcsolata fordulóponthoz érkezett.

A pakisztáni közvéleménybe mélyen beágyazott Amerika-ellenesség és az összeesküvés-elméletek “nem oldják meg az ország problémáit” – mutatott rá Clinton, hozzátéve, hogy a Egyesült Államok mindig kész támogatni Pakisztánt, amely 2001 óta Washington egyik legfőbb szövetségese a terror elleni harcban.

Az amerikai diplomácia vezetője biztonsági okokból előre be nem jelentett látogatásán a tervek szerint Aszif Ali Zardari pakisztáni elnökkel, Aszfak Parvez Kajanival, a hadsereg vezérkari főnökével és Ahmed Sudzsa Pasával, a pakisztáni hírszerzés vezetőjével folytat megbeszélést. Az amerikai külügyminisztert elkísérte Mike Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik