Nagyvilág

A szlovákok beintenek a magyar alkotmánynak

A parlament elutasítja az új magyar alkotmány minden határon átnyúló rendelkezését. Többek közt ezt tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet ma fogadott el a Nemzeti Tanács.

A nyilatkozat szerint Szlovákia a modern európaiság, az Európai Unió és a kétoldalú politikai alapszerződés értékei szellemében jószomszédi kapcsolatokra törekszik Magyarországgal, ám nem fogadja el az alaptörvény területen kívüli elemeit.

A nyilatkozat továbbá megerősíti, hogy Szlovákia csak az egyéni jogokat ismeri el. Ez a megállapítás reagálás a magyar alkotmány azon cikkére, amelyben az áll, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarokért, és támogatja igyekezetüket a kollektív jogok megszerzésére.

A 150 tagú testületben a szavazáskor jelen lévő képviselők közül a nyilatkozatot csak 75 koalíciós honatya támogatta. Az ellenzék egységesen ellene szavazott, mert a dokumentumot túlságosan mérsékeltnek és Budapest irányában nem elég kritikusnak tartotta.

A dokumentumban eredetileg szerepelt az a megállapítás is, hogy a szlovák parlament “tudomásul veszi az új magyar alkotmányt”. Erős ellenzéki s részben koalíciós bírálatok után ezt a mondatot törölték a nyilatkozatból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik