Nagyvilág

Durrdefekt okozhatta katonáink halálát

A vizsgálatok eddigi adatai szerint a jobb hátsó kerék durrdefektje vagy valamilyen más problémája miatt borulhatott fel a magyar katonák járműve – mondta Simicskó István honvédelmi államtitkár a TV2 Mokka című műsorában.

A magyar katonák május 17-én az afganisztáni Baglán tartományban szenvedtek közlekedési balesetet. Az öt autóból álló konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán teherautó kanyarodott a kocsisor elé. A magyar katonák járműoszlopa előzni kezdett, és eközben a konvoj harmadik kocsija, egy speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító az útpadkán megperdült, majd felborult, négy kereke és lövésztornya kiszakadt.

Ahogy az fn.hu korábban megírta, az elmúlt években már számos közlekedési szerencsétlenség történt azzal az amerikai M-RAP típusú páncélozott járművel a közel-keleti hadszíntereken, amellyel a magyar katonák is balesetet szenvedtek, és ketten meghaltak. 2008-ban egy katonai jelentés a gépjármű felülvizsgálását indítványozta, mondván könnyen borul, ám az amerikai hadseregnél nem vonták be ezt a típust, csupán a biztonsági öv használatát javasolták.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka meghalt. A gépjármű sofőrje életveszélyes, egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Valamennyiüket hazaszállították, a két könnyű sérült már elhagyhatta a kórházat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik