Nagyvilág

Ma ünneplik Afrika napját

A világnap célja az afrikai népek egységének és szolidaritásának segítése, a gazdasági, politikai és más területeken folytatott együttműködés fejlesztése.

Az Afrikai Egységszervezet az 1963. május 22. és 25. között az etiópiai Addisz Abebában tartott alakuló csúcsértekezletén eldöntötte, hogy minden évben május 25-én megünneplik Afrika nemzetközi napját. Akkor az Afrikai Egységszervezet – amelynek jogutódja a 2002-ben megalakult Afrikai Unió – a gyarmatosítás lezárásának szószólója és “Afrika hangja” volt a nemzetközi közösségben. A szervezet alapelve az egyenjogúság és a be nem avatkozás politikája volt.

Afrika a világ második legnagyobb és második legnépesebb kontinense. A több mint 30 millió négyzetkilométeres földrészen 54 szuverén államban mintegy egymilliárd ember él, a világ lakosságának csaknem 15 százaléka. Habár Afrika gazdag természeti erőforrásokban, a legszegényebb és legkevésbé fejlett kontinens. Ugyanakkor vannak olyan országai, amelyek gazdasági növekedése egyes fejlett államokét is megelőzik. A Világbank adatai szerint több afrikai ország gazdasági növekedése évek óta meghaladja az öt százalékot.

Ugyan az ACP (afrikai-karibi-csendes-óceáni) országoknak kiemelt szerepük van az EU kapcsolatrendszerében, néhány országot az unió kiemelten kezel. Így például Nigériával 2009 novemberében az Európai Bizottság egymilliárd dolláros fejlesztési megállapodást írt alá. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) 2011. áprilisi adatai szerint Nigéria a világ hetedik legnagyobb olajkitermelő országa. Emellett Nigéria gázkészlete az egyik legnagyobb a világon, és mivel helyben minimális a szükséglet, ennek nagy része exportálható.

A világnap alkalmából az Afrika Platform civil szervezetek részvételével Afrika ünnepe címmel fesztivált szervez Budapesten, az eseményen a szervezetek képviselői egyebek mellett a migrációról, a demográfiai kihívásokról és az emberi jogokról beszélgetnek, illetve ajánlásokat fogalmaznak meg a magyar kormánynak.

A Magyar Afrika Platform Szövetség elsődlegesen a kormányzati Afrika-stratégia kialakításának és végrehajtásának segítésére jött létre. Tagszervezetei egységes afrikai fejlesztési- és segélyezési programot kívánnak létrehozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik