Nagyvilág

Kínában kuncsorog segélyért Kim Dzsong il

Folytatta kínai útját hétfőn Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, s tárgyalásainak valószínű célja, hogy segélyeket szerezzen országa katasztrofális gazdasági helyzetének javításához.

A vizit minden feltűnést nélkülöz, részletek nem láttak napvilágot hivatalos forrásokból. A Kínai Kommunista Párt egyik szóvivője az AFP francia hírügynökség érdeklődésére mindössze annyit közölt, hogy Kim jelenleg Kínában tartózkodik.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő vasárnap erősítette meg, hogy Kim pénteken Kínába érkezett.

Kimnek alig egy év leforgása alatt ez a harmadik látogatása Kínában.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülése szerint az észak-koreai vezető hétfőn a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományban lévő Jangcsou (Yangzhou) városában volt, ahova különvonatával azért utazott, hogy Csiang Cö-minnel (Jiang Zemin), az ázsiai ország volt államfőjével találkozzon.

A Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap tudomása szerint Észak-Korea első embere Csianggal vasárnap este találkozott, és Sanghajba, majd Pekingbe utazik tovább.

Kim Jong Hjun dél-koreai politológus professzor szerint Phenjan számára a kínai gazdasági segítségnyújtás különösen felértékelődött, miután Dél-Korea és több nyugati ország megvonta tőle a korábban folyósított segélyeket, mert az észak-koreai rezsim nem hajlandó tárgyalni nukleáris leszerelési programjáról.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 32 százalékkal nőtt, és elérte a 2,4 milliárd eurónak megfelelő összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik