Nagyvilág

Aláírták a hatalomátadási megállapodást Jemenben

Száleh vasárnap az állami televízióban nyilatkozva "polgárháború" veszélyére figyelmeztetett.

Egy diplomata elmondása szerint a jemeni hadsereg helikoptere szállította el a diplomatákat a Száleh hívei által ostromlott követségről. Szemtanúk először arról számoltak be, hogy két helikopteren elvitték a követségen lévő összes többi – brit, európai uniós és öbölbeli – nagykövetet is, de a diplomata közlése szerint ők még mindig az emirátusok külképviseletén tartózkodnak.

Száleh jelen volt az aláíráson, de nem látta el kézjegyével a megállapodást, az ellenzék képviselőinek távollétére hivatkozva. Az ügyben közvetítő Abdel-Latíf az-Zajánit, az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkárát az elnöki palotában lezajlott ceremónia után azonnal kivitték helikopteren a szanaai repülőtérre, s anélkül hagyta el az országot, hogy elérte volna célját, az államfői aláírást a dokumentumon. A parlamenti ellenzék már szombaton aláírta a GCC által kidolgozott egyezményt.

Száleh vasárnap az állami televízióban nyilatkozva “polgárháború” veszélyére figyelmeztetett, amennyiben az ellenzék kitart amellett, hogy nem vesz részt a vasárnapi aláírási aktuson. “Ha nem engednek, és polgárháborúba akarják sodorni az országot, azért ők vállalják a felelősséget, ők lesznek felelősek a vérért, ami kifolyt és még folyni fog, ha kitartanak ostobaságuk mellett” – mondta a jemeni elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik