Nagyvilág

Montevideóban a diktatúra felelősei ellen tüntettek

Több ezren vonultak fel pénteken a diktatúra bűnöseinek felelősségre vonását, igazságot és igazságszolgáltatást követelve.

A némán haladó tüntetők az 1973-1985 között az uruguayi katonai junta által meggyilkoltak, illetve nyomtalanul eltűntek arcképeivel vonultak fel, s a tüntetésen csak az áldozatok névsorát olvasták fel hangszórókon keresztül.

Idén már a tizenhatodik ilyen menetet tartották meg, amelyen azonban most nem vettek részt José Mujica elnök kormányának képviselői, ellentétben az előző évek gyakorlatával. Ott voltak viszont a baloldali Széles Front politikusai, akik kezdeményezték az 1986-ban elfogadott, s a diktatúra idején elkövetett bűnökre amnesztiát hirdető törvény visszavonását (e törvényt egyébként két népszavazás – 1989-ben és 2009-ben – is megerősítette). Az uruguayi parlament azonban pénteken, maratoni, több mint 14 órán át tartó ülése végén elutasította az amnesztiatörvény felülvizsgálatát.

A diktatúraellenes menetet minden évben május 20-án tartják, arra emlékezve, hogy 1976-ban ezen a napon gyilkoltak meg két képviselőt és két Tupamaros-gerillát, akiket a junta vezetőinek parancsára raboltak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik