Nagyvilág

Gigantikus segélyflottilla indul a Gázai övezetbe

Tizenöt hajóból álló nemzetközi flottilla indul útnak június utolsó hetében, hogy segélyt vigyen a Gázai övezetbe.

Az akciót egy évvel az első ilyen hajóraj ellen végrehajtott izraeli támadás után indítják – közölte pénteken az előkészítésben részt vevő egyik török szervezet. A hajók számát “nem akarjuk már növelni; lesznek még más flottillák is a későbbiekben” – jelentette ki isztambuli sajtóértekezletén Bülent Yildirim, az IHH iszlamista segélyszervezet elnöke.

A 22 nem kormányzati szervezet által kibérelt hajók fedélzetén mintegy 1500 aktivista lesz, a világ több mint száz országából – tette hozzá Yildirim. Az iszlamista szervezet vezetője azt mondta, annyi zsidó jelentkezőjük volt – köztük izraeli képviselők is -, hogy (…) “ha mindet elfogadták volna, nem maradt volna hely a keresztények és muzulmánok számára”.

Mindazonáltal nem volt hajlandó részleteket közölni, sem a török részvételről, sem arról, hogy melyik kikötőből indul majd a flottilla. Felszólította viszont Izraelt, hogy “tanúsítson józanságot”. “Ha van egy kis lelkiismeretük, engedik majd áthaladni ezt a második flottillát. Ha nem, úgy minden amit tesznek, önök ellen fordul majd” – figyelmeztetett az IHH elnöke.

Az első flottilla vezérhajója, a Mavi Marmara ellen 2010. május 31-én nemzetközi vizeken végrehajtott izraeli akcióban kilenc török iszlamista aktivista halt meg, miután fegyveresen ellenálltak a hajót elfoglalni akaró kommandósoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik