Nagyvilág

Fallal kerítik el a romákat Szlovákiában

Újabb szlovákiai város döntött úgy, hogy fallal választja el a helyi romatelepet és a szomszédos lakásokat.

Az intézkedés célja, hogy megelőzze a konfliktusokat a romák és a többségi lakosság között.

“Új betonkerítést építünk az óvoda és a roma közösség között, egy másikat pedig a panellakások mellett, hogy csökkentsük a zajt, s ezzel pedig kevesebb kellemetlenség érje az ott élőket” – jelentette ki Milan Mazúr, az észak-szlovákiai Ruttka (Vrútky) város polgármestere a Pravda című független pozsonyi napilap pénteki kiadásában.

Mazúr a bírálatoktól nem fél. “Ez nem szegregáció. Ez a lakosok követelése biztonságuk miatt” – állítja a polgármester. Hozzátette: a problémás helyen egyre nagyobb számú roma él.

Az újság szerint a romák száma azután indult gyors növekedésnek a Kafendova utcában, miután a helyi vasútállomás közelében lerombolták az egykori munkásszállókat. Ruttkán a problémás utcában jelenleg néhány házban több mint kétszáz roma él.

“Ez egy problémás hely, ahol a romák az ország más részeiről, főként keletről is csoportosulnak” – jegyezte meg Mazúr. A környéken óvoda, nyugdíjasotthon és több panelház áll. Különösen a helybeli nyugdíjasok részéről érkezett sok panasz a romákra, véleményük szerint gyalázzák, leköpködik őket, és összepiszkítják az ablakok alatti területeket.

A helyi roma közösség ugyanakkor élesen bírálja a tervezett, mintegy két méter magas falakat. Szlovákiában egyébként nem ez lesz az első fal a romák és a többségi lakosság között. Korábban hasonló kerítésekkel különítették el a romatelepeket több kelet-szlovákiai településen is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik