Nagyvilág

Újságírók kiszabadításában vett részt a líbiai magyar követség

Szabadon engedtek Líbiában négy külföldi újságírót Magyarország tripoli nagykövetségének kitartó és áldozatos munkájának eredményeként.

A líbiai kormány képviselője Magyarország tripoli nagykövetének adta át a hetek óta fogva tartott két amerikai, egy brit és egy spanyol állampolgárságú újságírót – közölte a Külügyminisztérium. A négy külföldi újságíró csütörtökön a magyar nagykövetség gépkocsijával és konzuli kísérettel Tunéziába utazik, ahol már saját országaik illetékesei várják őket – olvasható a tárca közleményében.

A tájékoztatás szerint az újságírók kiszabadításáért végzett eredményes munkájáért Pierre Vimont, az Európai Unió Külügyi Szolgálatának főtitkára levélben fejezte ki elismerését Marton Béla nagykövetnek.

Martonyi János külügyminiszter korábban a magyar soros elnökségről szólva elmondta, az elmúlt négy hónapban több elismerést kaptak munkájukért; Catherine Ashton, az EU kül- és biztonsági főképviselője például a líbiai tripoli magyar nagykövetség tevékenységét dicsérte, amiért az unió valamennyi polgárának érdekeit képviselik, holott nem kockázatmentes a munkájuk.

A magyar diplomácia büszke lehet arra, hogy Líbiában a magyar nagykövetség erőfeszítéseinek köszönhetően szabadult ki négy külföldi újságíró – mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön.

A nagykövetség elsődleges feladata a jelenlegi helyzetben a humanitárius tevékenység, “addig ott is kell maradnunk, ameddig szükség lesz ránk” – mondta a magyar diplomácia vezetője a Külügyminisztériumban egy újságírói kérdésre válaszolva Teodor Baconschi román külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után.

Martonyi János kifejtette: a tripoli magyar diplomáciai képviselet – amely szinte már csak egyedül képviseli az észak-afrikai országban az Európai Uniót és tagállamait – napok óta dolgozott azon, hogy a két amerikai, egy brit és egy spanyol újságíró először kapcsolatot teremthessen a családjával, a külvilággal, “és természetesen szorgalmaztuk, hogy ezeket az embereket a hatóságok bocsássák szabadon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik