Nagyvilág

Strauss-Kahn utóda alaposan elverné Sarkozyt

Strauss-Kahn kiesésével a Szocialista Párt (PS) egyik potenciális elnökjelöltje, Francois Holland verheti majd meg Nicolas Sarkozyt 2012-ben.

Miután Dominique Strauss-Kahn nem indul a jövő évi franciaországi elnökválasztáson, a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a Szocialista Párt (PS) egyik lehetséges elnökjelöltje, Francois Hollande volt pártvezető lehet az első forduló győztese, de Nicolas Sarkozy jelenlegi köztársasági elnök mindenképpen a második fordulóba jutna, bárki is lenne szocialista ellenfele.

Általános az a vélemény, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) súlyos botrányba keveredett vezérigazgatója Sarkozy legveszélyesebb ellenfele lehetett volna a 2012 áprilisában esedékes voksoláson.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet csütörtökön nyilvánosságra került felméréséből kiderül, hogy Hollande az első fordulóban a szavazatok 29 százalékát kapná meg, ha ő lenne a PS elnökjelöltje, Martine Aubry jelenlegi pártvezető a választók 27 százalékának bizalmára számíthatna, míg a 2007-es elnökválasztás vesztese, Ségolene Royal 16 százalékos eredményre lenne képes.

Sarkozy 21 százalékot szerezne meg, ha a szocialisták jelöltje Aubry lenne, és 19 százalékot, ha Hollande-dal kellene szembeszállnia az első fordulóban.

Sarkozy tehát abban az esetben lenne az első forduló nyertese az Ipsos felmérése szerint, ha a szocialisták Royalt indítanák.

Royal jelöltsége esetén Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) vezetője szorosan az elnök mögött végezne az első fordulóban a szavazatok 17-18 százalékával a szondázás alapján.

Nicolas Hulot, a környezetvédők jelöltje Royal indítása esetén 13 százalékot szerezne meg, de ha a szocialisták Aubryt vagy Hollande-ot jelölnék, csak 11 százalékos eredményre lenne képes.

Jean-Louis Borloo, aki Radikális Párt néven új centrista formációt hozott létre, hasonló eredményt érne el: 12 százalékot kapna Royal jelöltsége esetén, és 9 százalékot ha Hollande vagy Aubry indulna.

A többi elnökjelölt, Francois Bayrou, a szintén centrista Modem elnöke, Jean-Luc Mélenchon (Baloldali Párt) és Dominique de Villepin volt kormányfő csak abban az esetben kerülnének öt százalék fölé, ha Royal lenne a szocialisták jelöltje.

A reprezentatív felmérést május 18-án végezték el 1014 személy telefonos megkérdezése alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik