Nagyvilág

Kutyaeledellel etették az orosz bakákat

Kutyaeledelt kaptak enni az orosz belügyminisztérium katonái egy vlagyivosztoki bázison spórolás céljából - állította egy korábban a minisztérium kötelékében szolgáló tiszt.

“Kellemetlen ezt elmondani, de kutyaeledelt adtak enni a katonáknak. Pörköltként szolgálták fel nekik” – mesélte Igor Matvejev volt őrnagy a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban. Matvejev azt is elmondta, a kutyaeledel-konzervek címkéit kicserélték “Kiváló Minőségű Marhahús” feliratokra.

A volt őrnagy, aki a csecsenföldi háborúkban is szolgált, más visszásságokra, főként korrupciós ügyekre is fényt derített az orosz hadseregtől függetlenül működő belügyminisztériumi csapatoknál, s azokról egy közel 10 perces videót készített, amelyet az Internetre is felrakott. “Egy hónapba telt különböző riportok útján kideríteni, hogy mi is történik pontosan” – mondta Matvejev, akit a videó miatt elbocsájtották a posztjáról. Az egykori őrnagy a Reutersnek elmondta például, hogy a vlagyivosztoki bázison 18 illegális bevándorlót foglalkoztattak másfél hónapig, akikről azt sem lehetett tudni, honnan jöttek, mert semmilyen papírjuk nem volt. Matvejev azt is felfedezte, hogy a támaszponton bizonyos vagyontárgyakat engedély nélkül eladtak, s a hasznot a tisztek tették zsebre.

“Ezek a dolgok nem véletlenül történnek, ez egy rendszer. A reformok folyamatban vannak, és nekünk elő kell állnunk ezekkel a dolgokkal, oda kell figyelnünk ezekre a problémákra” – hangsúlyozta Matvejev, aki a videójában Dmitrij Medvegyev orosz elnököt és Vlagyimir Putyin miniszterelnököt is arra kérte, avatkozzanak közbe a korrupciós ügyekben.

A belügyminisztériumi csapatok parancsnoksága orosz hírügynökségeknek úgy nyilatkozott, hogy a Matvejev által említett esetek közül néhány valóban megtörtént, de már rég megoldották azokat és nyomozást is indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik