Nagyvilág

Kormányépületeket bombázott a NATO Líbiában

Két kormányzati épületet ért találat a líbiai fővárosban egy kedd hajnali NATO-légicsapásban.

Egy miniszter közölte, hogy több tisztviselő megsebesült, a kormányszóvivő pedig kijelentette, hogy a NATO a felkelők kérésére támadta az épületeket.

Az egyik épület a belbiztonsági szolgálaté, a másik a korrupció elleni küzdelmet irányító minisztériumé. Egymással szemben állnak az al-Dzsumhúríja sugárúton, egy lakó- és kormányzati negyedben, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rezidenciája és főhadiszállása közelében. Az épületek reggel még lángokban álltak.

A népi ellenőrzési minisztériumnak a helyszínen nyilatkozó vezetője arról nem szólt, hány tisztviselő sebesült meg a támadásban. Músza Ibráhim kormányszóvivő ugyanott kijelentette: a líbiai felkelők szervezetének, a Bengáziban székelő Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a vezetői – akik korábban a tripoli kormányzat tisztségviselői voltak – kérték a NATO-t a minisztériumi épület lerombolására, mert ott olyan dokumentumok találhatók, amelyek bizonyítják az illetők bűnrészességét korrupciós ügyekben.

Ebben a városrészben hétfőn kora este is robbanásokat lehetett hallani helyszíni beszámolók szerint. A líbiai állami televízió este arról számolt be, hogy a NATO légiereje katonai és polgári célpontokat támadott Tripoliban, továbbá a közeli Kaszr-Beni-Hasírban. A támadásban “anyagi károk keletkeztek, és áldozatok is vannak” – jelentette a tévé, de az állítólagos áldozatok számát nem közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik