Nagyvilág

14 ezer líbiai menekült jött Európába

Az ENSZ menekültügyi szervezetének keddi közlése szerint nagyjából 14 ezer ember menekült át Líbiából Máltára és Olaszországba február óta. 14

A kockázatok ellenére több ezren készülnek még a veszélyes hajóút megtételére. Sokan Tunéziából szöknek vissza Líbiába, hogy feljussanak egy Európa felé tartó hajóra.A legfrissebb adatok szerint nagyjából 14 ezer ember érkezett hajóval Líbiából Máltára és Olaszországba, a líbiai felkelés februári kitörése óta – közölte a ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

Melissa Fleming közlése szerint csak pénteken és szombaton majdnem 1 700 menekült érkezett a két országba. A szóvivő elmondása szerint még több ezren készülnek a veszélyes hajóutazásra. Fleming elmondása szerint több száz, a líbiai harcok elől Tunéziába menekült ember tervezi, hogy visszaszökik Líbiába, csak azért, hogy feljussanak egy Európába tartó hajóra. Főleg szomáliai, etiópiai és eritreai származású emberekről van szó, akik a líbiai határ közelében felállított menekülttáborokban élnek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közlése szerint ezek a menekültek részben azért választják a visszatérést Líbiába, mert Tunéziából nem engedik el őket Európa felé, az észak-afrikai ország és az Európai Unió közötti megállapodás miatt. Az EU gazdasági segítséget ígért Tunéziának, és cserébe az ország vállalta az Európa felé tartó menekülthajók megállítását. A másik ok, hogy a tunéziai embercsempészek csak tunéziaiakat hajlandóak Európába vinni – közölte az IOM.

Az UNHCR korábbi közlése szerint nagyjából 1 200 menekült tűnt el a Földközi-tengeren március 25-e óta , miközben Líbiából Európába akart jutni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Százötven menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik