Nagyvilág

Egyre többen láthatják Oszama holttestét

A CIA szerdán elkezdte megmutatni az Oszama bin Laden holttestéről készített fényképeket az amerikai kongresszus egyes tagjainak.

Az amerikai kormányzat korábban úgy döntött, hogy nem teszik nyilvánossá a fényképeket, mert azok “borzalmasak”. Közben bejelentették, hogy bin Laden rejtekhelyén megtalálták az al-Kaida vezér kézzel írt “naplóját”.Az Oszama bin Laden holttestéről készült fényképek “igencsak borzalmasak” – mondta el a CNN amerikai hírtelevíziónak James Inhofe amerikai szenátor. Elmondása szerint a képeken látni lehet, hogy a fejlövést kapott férfi bal szemüregéből “kilógnak agyának darabjai”.

A republikánus politikus elmondása szerint 15 felvételt látott bin Ladenről, és teljesen biztos benne, hogy azok az al-Kaida vezetőjének holttestéről készültek. A képek közül három azon az anyahajón készült, ahol bin Laden temetési szertartását tartották. Inhofe szerint a fotókat nyilvánossá kellene tennie a kormányzatnak.

Barack Obama amerikai elnök korábban úgy döntött, hogy nem fogják nyilvánosságra hozni a fényképeket, annak ellenére, hogy sokan szeretnének bizonyítékot látni bin Laden megöléséről. A kormányzat ugyanis attól tart, hogy a borzalmasnak ítélt képek Amerika-ellenes hangulatot szítanának a Közel-Keleten. A felvételeket csak a kongresszus egyes magas rangú tagjainak mutatják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik