Nagyvilág

Ausztria visszaállíthatja a határellenőrzést

Elképzelhető, hogy Ausztria szükség esetén átmenetileg visszaállítja a határellenőrzést az olasz határon az észak-afrikai menekülthullám miatt.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter csütörtökön a Kurier című lap internetes kiadásának kifejtette, hogy már jelenleg is “megerősített ellenőrzés” van az osztrák-olasz határtérségben. Hosszabb ideig tartó határellenőrzésre csak szükség esetén kerülhet sor, de jelenleg nem áll fenn ilyen helyzet – tette hozzá.

Michael Spindelegger külügyminiszter korábban, a kormány keddi ülése után szintén azt mondta, hogy Ausztria bevezethet időleges ellenőrzést, ahogy a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával is tette. Kedden döntés született arról, hogy a Világgazdasági Fórum júniusi regionális találkozója alkalmával bevezetnek ilyen ellenőrzést. A schengeni belső határok teljes visszaállítását ugyanakkor elutasította Spindelegger. “Időlegesen igen, teljesen nem” – összegezte a schengeni vitával kapcsolatos álláspontot.

A belügyminiszter csütörtökön arra is kitért, hogy a hadsereg segítségét is igénybe akarja venni, ha “menekülthullám indul meg” Ausztria felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik