Nagyvilág

Megszökött bin Laden egyik fia

Oszama bin Laden egyik fiának nyoma veszett azután, hogy egy amerikai kommandó a múlt héten rajtaütött a terroristavezér rejtekhelyén.

Ezt állították kedden pakisztáni biztonsági tisztségviselők az amerikai ABC Newsnak.

A névtelenül nyilatkozó informátorok bin Laden pakisztáni őrizetben lévő három özvegyének vallomására hivatkozva állították, hogy az al-Kaida vezetőjének egyik, mindeddig beazonosítatlan fia eltűnt az akció nyomán. A korábbi híradásokból az derült ki, hogy a rajtaütés közben az amerikaiak lelőtték a terroristavezér Kálid nevű fiát és a halott bin Ladenen kívül senkit sem hoztak el a helyszínről.

Nem sokkal ezt megelőzően újabb részletek kerültek nyilvánosságra a terroristavezér likvidálásával kapcsolatban. Barack Obama elnök ragaszkodott hozzá, hogy az Oszama bin Ladent likvidáló amerikai kommandó elég erős legyen ahhoz, hogy ha kell, akár a pakisztáni rendőri erők ellenállásának leküzdése árán is kijusson a dél-ázsiai országból – közölte kedden amerikai kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva a The New York Times (NYT).

Az amerikai lap szerint az egység eredeti létszámának megerősítésére vonatkozó elnöki utasítás arra utal, hogy Obama kész lett volna megkockáztatni egy fegyveres konfliktust is a “közeli szövetséges” Pakisztánnal, annak érdekében, hogy elfogja vagy megölesse az al-Kaida vezetőjét. Ez a jelenleginél is jobban elmélyítette volna a két ország közötti, abból kialakult ellentéteket, hogy a pakisztáni hadsereg nem vette észre: amerikai kommandó repült be helikoptereken Abbotábádba, s ott rajtaütést hajtott végre bin Laden rejtekhelyén.

“Az utasítás úgy szólt, hogy (a kommandósok) kerüljék el a konfrontációt, amennyire csak lehetséges. Ám megkapták a felhatalmazást arra is, hogy viszonozzák a tüzet, ha arra szükség lesz” – jelentette ki a lapnak egy névtelenül nyilatkozó, vezető amerikai kormánytisztviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik