Nagyvilág

Félnek a magyar munkásoktól?

Bírálta az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyik politikusa azokat a Budapesten megjelent plakátokat, amelyek az ausztriai munkavállalást hirdetik a magyaroknak.

Az ORF honlapjának beszámolója szerint Christian Illedits, a párt burgenlandi politikusa egy hétfői sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “Kinek az érdeke, hogy olyan intenzív legyen a munkaerő-bevándorlás?” A politikus beszámolója szerint Budapesten olyan plakátok jelentek meg, amelyeken ez áll: “2011. május elseje óta több mint 32 ezer betöltetlen álláshely van Ausztriában. Ne szalassza el!”

Christian Illedits szerint nem tudni, hogy valójában ki készítette és helyezte el Budapesten a plakátokat. Mivel azonban a plakátokon az áll, hogy az osztrák kormány és a foglalkoztatási szolgálat megbízásából készültek, ezért a politikus úgy véli: politikai provokáció állhat a háttérben.

Ausztria – Németországgal együtt – május elsején nyitotta meg munkaerőpiacát az új EU-tagok munkavállalói előtt. A Magyarországhoz legközelebb eső piacon, az ausztriai Burgenlandban és Stájerországban a szakértők nagyjából 3500 új – elsősorban magyar és szlovén – munkavállalót várnak a következő hónapokban. Rudolf Hundstorfer osztrák szociális és munkaügyi miniszter szerint összesen várhatóan 15-25 ezer új munkavállaló érkezhet egész Ausztriába, így a bevándorlás “kezelhető” lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik