Nagyvilág

Egy magyar orvost is meghurcoltak Szíriában

Több mint egy hetet töltött fogságban az a magyar állampolgárságú orvos, akit május elsején tartóztattak le egy észak-szíriai városban - írja a Népszabadság.

A Magyarországon végzett szíriai orvos lakására május elsején reggel rontott rá nyolc fegyveres, és elhurcolták őt. A csaknem 40 ezres kisvárosban az orvos Párizsban élő fia szerint alig volt 2-3 tüntetés az elmúlt időszakban. A szükségállapot feloldása ellenére május elsején 200 dzsip és furgon érkezett a településre, feltehetően ötven lakásra törtek rá, és 27 embert hurcoltak el.

A kemény fellépés lényege az lehetett, hogy a hatóságok elejét vegyék a május 6-ra tervezett tüntetésnek. A családok a rendőrkapitánysághoz fordultak, de ott közölték, semmiféle bevetésről nem tudnak. Majd pár nap múlva jött a hivatalos bejelentés: a szíriai rendfenntartó erők felszámoltak egy terroristacsoportot.

Az orvos felesége a damaszkuszi magyar nagykövetséghez fordult, s fia szerint ennek köszönhető, hogy apja elsőként szabadult a 27 helyi fogvatartott közül. A magyar Külügyminisztérium a lapot arról tájékoztatta: a nagykövetség folyamatosan tartotta a kapcsolatot a családdal, és szóbeli jegyzékben kért közbenjárást a szíriai külügytől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik