Nagyvilág

Folyamatos áradásveszély tartja rettegésben Japánt

Komoly dagályveszéllyel kell szembenézniük mindennap a márciusi földrengés miatt elmozdult japán partok városainak.

A szigetország északkeleti partvidékén elterülő településeknek mindennap szembe kell nézniük az áradásokkal, mivel a megváltozott földrajzi körülmények miatt túlságosan alacsonyan fekszenek, és a földrengés okozta szökőár a védőgátjaikat is jelentősen megrongálta.

Az amerikai föltani intézet (USGS) szakértőinek márciusi közlése szerint a Richter-skála szerint 8,8-es erősségű földrengés miatt mintegy 2,4 méterrel mozdultak el az ázsiai ország fő szigetének partjai. A szakemberek szerint a földkéreg 400 kilométer hosszú és 160 kilométer széles területen mozdult meg, és a tektonikus lemezek több mint 18 métert csúsztak el.

Onagava és Keszennuma kikötővárosokban a dagály mindennap végigsöpör az elhagyatott utcák romos házai és raktárépületei között. A szigetország északkeleti részén elterülő Isinomaki város egyik szeglete azon kevés területek közé tartozik, amely szerencsés földrajzi fekvésének köszönhetően megmenekült a szökőár pusztításától. A helyi lakók többsége ezért nem hagyta el otthonát, mára azonban új megpróbáltatásokkal kell szembenézniük. A város néhány része 5,3 méterrel mozdult el délkeleti irányba, és 1,2 métert süllyedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik