Nagyvilág

Barroso a magyar EU-elnökséget értékelte

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európa elmozdult a válságból erősödő gazdasági terveivel.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európa fontos előrelépést tett a mostani elnökség alatt: levonta a gazdasági válság tanulságait, és erősebb európai gazdaságot épít a jövő számára; José Manuel Barroso erről a magyar elnökségből eddig eltelt időszakot értékelő, az eu2011.hu-nak adott interjújában beszélt.

A legnagyobb lépés a gyors és lényegi előrehaladás a gazdasági kormányzásról szóló hat jogszabálytervezetben. Ha erről a csomagról sikerül formálisan megegyezni, az eurózóna 1999 óta működő egységes monetáris politikáját erős gazdasági és költségvetési koordináció fogja kiegészíteni, a gazdasági és monetáris unió végre két lábon fog állni – mondta José Manuel Barroso.

Szerinte a romastratégia területén a magyar elnökség alatt nagy előrelépést tettek a nemzeti romaintegrációs stratégiák 2020-ig tartó időszakra szóló uniós keretének létrehozásával.

Mint mondta, a szomszédságpolitika területén Magyarország elnöksége alatt tovább munkálkodott azért, hogy elmélyítsük keleti szomszédainkkal való kapcsolatainkat. E régió országainak meg kell ragadniuk az alkalmat, és fel kell gyorsítaniuk belső reformjaikat, ami segíteni fogja őket abban, hogy közelebb kerüljenek az EU-hoz. Ami Ukrajnát illeti, örülök annak, hogy előrehaladás történt az új, ambiciózus társulási egyezményről folyó tárgyalásokon – mondta.

Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Magyarország úgy döntött, nem csatlakozik az Euró Plusz Paktumhoz, azt mondta: tiszteletben tartja a választást, hiszen a paktum egy politikai akarat kifejezése, nem pedig jogi kötelezettség.

Mint mondta, a paktumról az eurózónához tartozó országok döntöttek, de a megállapodás nyitva áll a többi tagállam előtt is. Hat eurózónán kívüli ország csatlakozott is. A paktum semmi esetre sem ássa alá vagy gyengíti az EU egészének vállalásait a strukturális reformokkal vagy a költségvetési konszolidációval kapcsolatban, hanem támogatja és kiegészíti ezeket.

AJÁNLOTT LINK: www.eu2011.hu/hu/hir/barroso-europa-jo-uton-halad

Ajánlott videó

Olvasói sztorik