Nagyvilág

Magyarellenes plakáthadjárat Szlovákiában

Nacionalista hecckampány borzolja országszerte a kedélyeket. Aláírásgyűjtés és provokáció.

“Nebudme doma cudzincami!”, ami magyarul azt jelenti “Hazánkban ne legyünk idegenek!”. A főfelirat alatt pedig ez olvasható: “Nechceme zit vo Felvidéku!”, tehát “Nem akarunk a Felvidéken élni!” – ilyen magyarellenes óriásplakátokkal borzolja a kedélyeket Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – jelentette az MTI az Új Szó című pozsonyi napilapra hivatkozva.

“Az óriásplakátok országszerte megjelentek, beleértve a magyarlakta régiókat is. Látható az SNS üzenete például a Párkányt és Nánát összekötő út mentén. Az SNS plakátja arra buzdítja a lakosokat, írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban” – olvasható a lapban.

“A mai napig hozzávetőlegesen 55-60 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. Az aláírásgyűjtő akció nagyon jól indult” – nyilatkozta szerdán Ján Slota, az SNS elnöke a párt elnökségi ülése után. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazás kiírását kérhessék az államfőtől, legalább 350 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A pozsonyi magyar újság olvasói nyugtalanítónak tartják az SNS plakátjait. “Színtiszta provokációnak tartom az SNS plakátját” – mondta a lapnak Kanicka Tibor Nánáról. A szlovák nacionalisták a következő hónapban újabb provokációra készülnek: június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának napján fogják megünnepelni az SNS megalapításának 140. évfordulóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik