Nagyvilág

Holttest két év után a hullámok között

Egyre több minden kerül elő a két éve lezuhant Air France-gép maradványai közül: holttestek is.

A francia kutatócsapatok minitengeralattjárói felszínre hozták a 2009-es Air France-tragédia egyik áldozatának holttestét – jelentette be csütörtökön a francia rendőrség.

A csaknem két éve az Atlanti-óceánba zuhant utasszállító fedélzetén 228 személy utazott – néhányuk holttestét közvetlenül a tragédia után megtalálták a keresőcsapatok. Többségük földi maradványai azonban eltűntek, és a feltételezések szerint még mindig a víz alatt mintegy 4000 méterre nyugvó gép roncsai között vannak.

A kutatóalakulatok április elején találták meg az óceán mélyén a gép néhány maradványát, a múlt hétvégén pedig sikerült a felszínre hozni az Airbus A330-203-as egyik adatrögzítőjét. A gép másik fekete dobozát, amely a pilótafülkében zajlott párbeszédeket rögzítette, kedden találták meg a kutatók.

A francia légitársaság AF-447-es járata Rio de Janeiróból tartott Párizsba 2009. június elsején, amikor a földi irányításnak megszakadt a pilótákkal a kapcsolata. Az Airbus – feltehetően a sebességmérő meghibásodása miatt – a vízbe zuhant. A fedélzeten 228 ember – köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar – utazott. A katasztrófát senki sem élte túl. A baleset volt az Air France történetének legsúlyosabb tragédiája, amelynek okát még mindig nem sikerült pontosan felderíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik