Nagyvilág

A szomszédok meséltek bin Ladenről

A konzervatív és visszahúzódó pastu népcsoport tagjainak gondolták a bin Laden erődítményszerű, kétemeletes villájában élőket szomszédjaik, ezért nem keltett bennük gyanút a család túlzott titkolózása.

“Nagyon merevek voltak, szóval az ember nem kereste a társaságukat és nem akart a barátjuk lenni” – mesélte Sinaz Bibi, aki körülbelül 150 méterre lakik a többméteres falakkal körbevett, kamerákkal felügyelt háztól, amelyben bin Laden és hozzátartozói éltek.

“Mindig azt gondoltam, hogy két pakisztáni pastu férfi volt a ház ura, de ha jobban belegondolok, néhány dolog sosem stimmelt” – mondta bin Ladenék egyik közvetlen szomszédja, aki Abdullah Dzsan álnéven mutatkozott be az AFP francia hírügynökség újságírójának. Abdullah, aki négy éve költözött a terroristavezér villájával szemközti házba, felidézte, hogy a két férfinak, Tariknak és Arsadnak, a pastuknál “világosabb bőre volt, a szakállukat pedig gyakran arabosan viselték”, és “tartózkodóbbak is voltak” mint az Északnyugat-Pakisztánban és Dél- illetve Kelet-Afganisztánban élő népcsoport tagjai általában.

Pakisztán aggódik

Pakisztán aggodalmát fejezte ki az Oszama bin Laden halálához vezető amerikai művelet miatt, és figyelmeztetett, hogy hasonló egyoldalú, felhatalmazás nélküli akciókra a jövőben nem kerülhet sor. Iszlámábád hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem értesítette előzetesen a rajtaütésről, és a pakisztáni biztonsági erők sem vettek részt a támadásban.

A szomszédok emlékei szerint a villa lakói rendkívül visszahúzódó életet éltek, és egyáltalán nem keresték a kapcsolatot a környéken lakókkal. “Arsad például sosem volt hajlandó megadni a mobilszámát, azt mondta, nincs neki olyan, pedig a világon mindenkinek van legalább egy mobilja” – mesélte Abdullah. A család női tagjai sem voltak túl barátságosak, a helyi szokásoktól eltérően sosem jártak vendégségbe és sosem fogadtak látogatókat, illetve az esküvői ünnepségektől is távol maradtak. A szemközti szomszéd orvosokat sem látott a villába ki-be járni, pedig feltételezések szerint bin Laden olyannyira beteg volt, hogy dialízisre szorult.

Abdullah emlékei szerint Arsad és Tarik 2005-ben költözött a villába. Szomszédjaiknak azt mondták, Pesavárból érkeztek a katonai akadémiájáról híres Abbotábádba, és devizakereskedelemmel foglalkoznak. Egyikük, Arsad, az abbotábádi hatóságok információi szerint valóban pakisztáni származású és negyedrészt pastu. Ő vette meg a fővárostól mintegy 60 kilométerre található városban a telket és ő kezdte el építeni a villát, amely a világ legkeresettebb bűnözőjének utolsó búvóhelye volt.

Sokkal több rejtély övezi a ház másik urát, a körülbelül 35 éves, magát Tariknak nevező férfit, akiről a szomszédok hétfő óta az feltételezik, ő lehetett bin Laden fia, akit az amerikai kommandósok az akció során agyonlőttek. “Előtte sosem gondoltam bele, de Tarik hasonlított bin Ladenre” – állította Abdullah. Tarik naponta kétszer megjelent egy helyi pék kis üzletében és hat-hét kerek kenyeret vásárolt. Mohamedet, az üzlet tulajdonosát felvidítja a gondolat, hogy ő adta el a kenyeret, amelyet az al-Kaida vezetője utoljára evett. “Büszke vagyok, mert ő egy olyan hős volt, aki dacolt Amerikával” – mondta.

A tálibok kételkednek

“Mivel az amerikaiak nem mutattak fel semmiféle elfogadható bizonyítékot állításuk alátámasztására, és mivel más, Oszama bin Ladenhez közel álló munkatársak nem erősítették vagy cáfolták meg a halálesetet, az Iszlám Emirátus korainak tart bármiféle nyilatkozatot” – írta az afgán sajtóhoz eljuttatott elektronikus levélben egy szóvivő. Washingtonban eddig nem hoztak nyilvánosságra felvételeket bin Laden holttestéről és temetéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik