Nagyvilág

Az USA visszanyeri hatalmi pozícióját?

Bár Amerika régi dicsőségében ezek után sem tündökölhet, mindenképpen presztízsértékű a vasárnapi akció. A terror elleni harcban az amerikai és az európai együttműködés elmélyítését hozhatja Oszama bin Laden vasárnapi likvidálása.

Az amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap éjszaka bejelentette a terror elleni harc elsőszámú célpontjának, Oszama bin Ladennek a halálát. Obama elnök elmondta, hogy egy amerikai katonai akció során amerikai katonák tűzharcban ölték meg a modern terrorizmus szimbolikus alakját. Felmerül azonban a kérdés, hogy Oszama halála után merre fordul a terrorizmus elleni küzdelem. Vajon Amerika újra megerősödhet a vasárnapi támadás sikerének nyomán? Hogyan segít majd az USA, ha a terroristák a bosszú célpontjának a jóval „puhább”, olcsóbban és könnyebben kivitelezhető európai célpontokat jelölik ki? Kérdéseinkre Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója válaszolt.

Egyszer már elvétették bin Ladent

Az MKI igazgatója lapunknak elmondta, nem valószínű, hogy az akcióval kapcsolatban csúsztatott volna az amerikai elnök. Kevés esélye van annak is, hogy bin Laden rejtekhelyéről már régóta tudomásuk lett volna a titkosszolgálatoknak és politikai okokból halasztották volna a támadást, hiszen az akciót valószínűleg évekre visszatekintő hírszerzési munka előzte meg. Egyszerűen most jött el az alkalmas pillanat. Ezt valószínűsíti az is, hogy Bill Clinton elnöksége idején már adódott egy hasonló lehetőség a terroristavezér likvidálására, ám az akkori vezetés túl sokat hezitált. Ezt a hibát nem akarták még egyszer elkövetni az amerikaiak. Magyarics Tamás hozzáteszi, hogy Obama újraválasztási esélyeinek javításához sem tökéletes az időzítés, hiszen ehhez még túl korai.

hömpölyög a tömg New Yorkban Obama elnök bejelentése után. Fotó. MTI / EPA

hömpölyög a tömeg New Yorkban Obama elnök bejelentése után. Fotó. MTI / EPA

Az Amerika-szakértő szerint a legfontosabb szempont most az, milyen hatással lesz az akció híre az arab országokban zajló folyamatokra. Hozzátette, két valószínű forgatókönyvről beszélhetünk. Az egyik szerint azokban az országokban, ahol megdőlt a rezsim, most megerősödhetnek a radikális muzulmán mozgalmak, sőt olyan helyeken is, ahol eddig nem voltak állandó szereplők, például Oszama bin Laden szülőhazájában, Szaúd-Arábiában.

A másik lehetőség, hogy a fundamentalista iszlám racionalizálódik. Hiszen az al-Kaida és bin Laden által eddig hangoztatott célok, az Egyesült Államok, a Sátán és a nyugati civilizáció térdre kényszerítése irracionális törekvés volt. Ennek a helyébe léphet például – az elhunyt terrorvezér által is hangoztatott – szent helyek megtisztítása, az azokat ellenőrző nyugati, vagy a Nyugat által támogatott hatalmak elűzése.

Európát sújthatja a radikális iszlám bosszúja

Arról , hogy milyen szerepe volt bin Ladennek az al-Kaida sejtek összefogásában, nem sok információval rendelkezünk, így a szervezet lefejezése sem biztos, hogy megbénítja a terrorszervezetet. Azonban az üzenet, amit a likvidálás hordoz, eljut minden terrorista vezetőhöz, nem számít hol vagy, elérünk! Bin Ladent is egy személyes kapcsolat buktatta le, egyik futárát követték a titkosszolgálatok, míg a komplexumba, ahol rejtőzött, sem internet sem telefonkábelek nem vezettek.

Obama: a terror és nem az iszlám ellen harcolunk

Obama rövid beszédében elsősorban természetesen a 9/11-es támadások révén jogosan végrehajtott bosszúról beszélt, valamint az al-Kaida lefejezéséről. Kihangsúlyozta, hogy a terror elleni háború mindig az al-Kaida ellen, soha nem a muzulmán világ ellen folyt, ahogy Oszama bin Laden sem egy iszlám vezető volt, hanem többek közt muzulmán civil mészárosa is. Hozzátette, a harcot nem az amerikai emberek választották, arra amerikai civilek ezreinek lemészárlása kényszerítette az Egyesült Államokat. Afganisztánban a bin Ladennek menedéket adó talibán kormányzat ellen folyt a háború.

Az európai területen végrehajtott bosszúhadjárat nem kizárható, de Magyarics Tamás kiemeli, hogy bin Laden egy amerikai akcióban veszítette életét, melyben leginkább pakisztáni és arab titkosszolgálati források segíthették az Egyesült Államokat, Európa szerepe ebben az esetben kevésbé volt fontos. Azt a szakértő is biztosnak tartja, hogy a támadások valószínűsége és a terrorkészültség egész Európában nőni fog, főleg olyan országokban, melyek tevékenyen részt vállaltak eddig is a terrorelleni harcokból, lásd Nagy-Britannia.

Az EU-t és az USA-t összekovácsolják a történtek

A nyugati hatalmak, Európa és az Egyesült Államok közötti kohéziót mindenképpen erősíti a sikeres akció, ahogyan a közös líbiai szerepvállalás is. Az együttműködés azonban eddig is szoros volt, amit mindkét félnek érdekében áll tovább mélyíteni. Az amerikai titkosszolgálatok minden segítséget meg fognak adni európai kollégáinak, hiszen az ő érdekük is, hogy a madridi és a londoni támadások ne ismétlődhessenek meg.

Pakisztáni rikkancs a reggeli hírekkel. Fotó: MTI / EPA

Pakisztáni rikkancs a reggeli hírekkel. Fotó: MTI / EPA

Magyarics szerint Pakisztán nem kompromittálódott, sokkal inkább pozitív szerepet vállalt, hiszen pakisztáni részvétel nélkül nem tudták volna végrehajtani az akciót. A pakisztáni titkosszolgálat biztos tudta hol rejtőzik bin Laden. Pakisztán szempontjából ez pedig azt jelenti, hogy a nagyszámú muzulmán lakosság ellenére együttműködött az Egyesült Államokkal. Ennek pedig meglesz az jutalma. Pakisztánnak ez többek között azért is fontos, mert csökkenteni akarják India befolyását az afgán vezetésre, biztosítani a akarják hátországukat Afganisztánt, hogy ne kerülhessenek egy kétfrontos fenyegetés középpontjába, nagyobb legyen a mozgásterük Indiával szemben.

Az aranykor nem tér vissza

A szakértő szerint minden pozitív hatásával együtt azonban csupán ez az akció nem állítja vissza az Egyesült Államok 9/11 előtti pozícióját. A szuperhatalom gyengülését egyébként sem az al-Kaida működése okozta, hanem a gyengülő gazdasági mutatók és Kína, India és más nem nyugati civilizációhoz tartozó államok jelentős megerősödése.

A terrorszervezet működése egy állandó fenyegetést jelent amerikai állampolgárokra és a nemzetbiztonságra, de eddig sem veszélyeztette – ezután pedig vélhetőleg még kevésbé fogja – az Egyesült Államok nemzetközi presztízsét. A terrorizmus elleni harc azonban nem ért véget. Nem Oszama volt az első áldozat, és nem is ő lesz az utolsó. Ezek az akciók folytatódni fognak, de ahogy Obama elnök is mondta a terrorizmus ellen irányulnak, nem a muzulmán világ ellen, hiszen az al-kaida és a most már halott bin Laden a mérsékelt arab államoknak is hadat üzentek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik