Nagyvilág

Ünnepelnek Európa vezetői

Az Európai Unió vezetői üdvözölték hétfőn, hogy sikerült megölni Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét.

José Manuel Barroso, az EU legfőbb végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak az elnöke, valamint Herman Van Rompuy, a tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy Oszama bin Laden olyan bűnöző volt, akinek a lelkén ártatlan emberek ezreinek a halála szárad. Megölése Barroso és Van Rompuy szerint jelentős eredményt jelent a terrorizmus elleni harcban.

Az Európai Unió – hangsúlyozta a két vezető – az Egyesült Államokkal, nemzetközi partnereivel, valamint a muzulmán világbeli barátaival vállvetve harcol tovább a globális szélsőségesség ellen.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szintén nyilatkozatot tett, és abban úgy vélekedett, hogy a fejlemény nyomán valamelyest biztonságosabbá vált emberek millióinak az élete, bár – tette hozzá – ez korántsem jelenti a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem végét.

Franciaország üdvözli “az Egyesült Államok kitartását” Oszama bin Laden al-Kaida-vezér halálhíre kapcsán, s azt “a terrorizmus elleni világküzdelem jelentős eseményeként” értékeli – jelentette ki hétfőn Nicolas Sarkozy francia államfő.

“Obama bejelentése Oszama bin Laden haláláról a Pakisztánban végrehajtott kiváló amerikai kommandós akciót követően a terrorizmus elleni világküzdelem jelentős eseménye. Franciaország üdvözli az Egyesült Államok kitartását, amellyel tíz éven át keresték (az al-Kaida-vezért) – olvasható a francia elnökség által kiadott közleményben.

Alain Juppé külügyminiszter egy rádióinterjúban Oszama bin Laden halálát minden olyan demokrácia győzelmének nevezte, amely a terrorizmus ellen harcol.

Szívből hálás Barack Obamának az Oszama bin Ladennel végző katonai akcióért, mondta Tony Blair volt brit miniszterelnök. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra emlékeztető brit politikus azt mondta, az akció is bizonyítja, hogy tartson az akármilyen sokáig is, de igazságot szolgáltatnak az ártatlanok elleni terrortámadások elkövetői ellen.

A moszkvai Kreml Oszama bin Laden megölését komoly sikernek tartja, de úgy véli, hogy a kívánt eredményt a világméretű terrorizmus elleni harcban csakis közös összefogással lehet elérni – közölték az orosz elnöki hivatal sajtószolgálatánál hétfőn.

Oroszország – amely nem csak hallomásból ismeri az al-Kaidát – kész erre, és meggyőződése, hogy az összes terrorista megkapja megérdemelt büntetését – szögezte le a Kreml.
Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO-nagykövete úgy vélte: kétségtelen siker bin Laden likvidálása, de ez önmagában nem old meg semmit. A terroristavezér már csak szimbóluma volt az Egyesült Államok elleni iszlamista-fundamentalista harcnak, de lényegében régen felhagyott az aktív tevékenységgel, és felnőttek azok a fiatalok, akik átvették az irányítást.

Egy orosz különleges szolgálati vezető az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte: bin Laden megölése annak a bizonyítéka, hogy a terrorista bűncselekmények nem évülnek el. Az emberiségre ellen mérhetetlen szenvedéseket zúdító terroristákat előbb vagy utóbb utoléri az igazságszolgáltatás – mondta a nyilatkozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik