Nagyvilág

Thaiföld-Kambodzsa: tűzszünet majd újabb összecsapás

A felek pénteken - két napon belül már másodszor - tűzszünetet kötöttek, amelyet így ismét megsértettek.

Újabb összecsapások voltak szombaton a kambodzsai és a thaiföldi hadsereg között a két ország vitatott határszakaszán, amivel immár kilenc napja tart a fegyveres konfrontáció.

Hor Namhong kambodzsai külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján Thaiföldet vádolta a megállapodás megsértésével. Thaiföldi részről egyelőre csak megerősítették az újabb összecsapások tényét, azok kezdeményezőit nem jelölték meg. A felek általában egymást vádolják szószegéssel. Arról egyelőre nem érkezett jelentés, hogy a szombati harcoknak lett volna áldozata bármelyik oldalon. A harcoknak eddig összesen 16 halottja van, köztük egy polgári lakos.

A thaiföldi kormány miniszterelnök-helyettese az első tűzszünet megszegését illetően pénteken úgy nyilatkozott, hogy valójában nem sértették meg a megállapodást, mert a katonák csak személyi fegyverüket használták. Ha a tűzpárbaj a nehézfegyverek használatára is kiterjed, akkor már ki lehet jelenteni, hogy a tűzszüneti megállapodás érvényét vesztette, de addig próbálnak úgy tekinteni az újabb incidensekre, mint a kambodzsai oldalon fennálló kommunikációs problémákra, amelyeknek következtében nem ért el minden katonához a fegyverszünet ténye – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik