Nagyvilág

Tornádók pusztítják Amerikát

Csaknem negyven éve nem volt példa olyan tornádó okozta pusztításra Amerikában, amilyet a hét déli államon végigsöprő forgószelek okoztak az elmúlt napokban: a csütörtök délután nyilvánosságra hozott összesítések szerint több, mint 250 ember vesztette életét.

A nem végleges adatok szerint egyedül Alabama államban – ahol Barack Obama amerikai elnök pénteken helyszíni szemlét tart – több mint 162-en vesztették életüket. A halottak száma együttesen elérte a 259 főt. Mississipiből 32, Tennesseeből 30, Georgiából 14, Arkansasból 11, Virginiából 8, Louisianából pedig 2 halottat jelentettek. Péntek óta több mint 300 tornádót észleltek, és csak egyedül szerdán 160-rólérkezett bejelentés. Az Alabamai Egyetemnek otthont adó Tuscaloosa városon egy 1600 méter széles légörvény haladt keresztül, a földdel téve egyenlővé mindent, ami az útjába akadt. A 95 ezres településen legkevesebb 37 ember életét vesztette.
A viharok áramkimaradást okoztak az Alabama állambeli Browns Ferry-i atomerőműben, ám a biztonsági energiaellátó rendszer megakadályozta a japánhoz hasonló reaktor-túlhevülést. A létesítményt, amely 2,6 millió otthon áramellátását biztosítja, valószínűleg napokig vagy hetekig nem indítják újra. Alabamában egymillió ember maradt áram nélkül. Alabama, Mississippi, Missouri, Georgia, Kentucky, Tennessee és Oklahoma állam kormányzója kihirdette a szükségállapotot.

Az elmúlt napok tornádói a legsúlyosabb károkat okozták az Egyesült Államokban a 2005-ös Katrina hurrikán óta. A forgószelek eddig a legsúlyosabb veszteségeket 1974. április 3-án okozták, amikor 310 ember veszett oda Amerikában. Az időjárás-előrejelzések szerint a most érintett térségen szombattól újabb viharzóna vonul át. A meteorológiai szolgálat összesen 21 államra adott ki riasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik