Nagyvilág

Izrael megtorlással fenyeget

A zsidó állam nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a megalakítandó palesztin átmeneti kormánnyal, amelyben a szélsőséges Hamász is képviseltetni fogja magát.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter kijelentette: a palesztinok átléptek egy “vörös vonalat” a némileg váratlanul megszületett, szerda este Kairóban aláírt megállapodással. Azzal fenyegetőzött, hogy Izrael számos megtorló intézkedést hoz a Palesztin Hatóság ellen.

Az egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott egyezség a két nagy ellenlábas palesztin mozgalom, a Fatah és a Hamász között született, és ötéves szembenállásuknak vet véget. A Hamász 2006-ban megnyerte a parlamenti választásokat, majd a következő évben kiszorította a Fatahot a Gázai övezetből, és kizárólagos ellenőrzése alá vonta a Földközi-tenger partján fekvő területet. Azóta a palesztin elnök és a Palesztin Hatóság (PH) ellenőrzése csak az Izraeltől keletre fekvő Ciszjordániára terjed ki. A PH a Jordán nyugati partján Szalám Fajjád vezetésével külön kormányt hozott létre.

A friss megállapodás szerint a Fatah és a Hamász néhány napon belül átmeneti időre nemzeti egységkormányt alakít, és egy éven belül parlamenti és elnökválasztásokat tartanak a palesztin területeken.

Izrael eddig kizárólag a Fatah-kormánnyal folytatott tárgyalásokat, a Hamászt, miután a szervezet alapokmánya szerint is a zsidó állam elpusztítására tör, terroristaszervezetnek tekinti, és elutasít mindenféle együttműködést vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik