Nagyvilág

Heves hurrikánszezon elé néz Amerika

Több komoly vihar várható az idei hurrikánszezonban az Egyesült Államokban, elsősorban a Mexikói-öböl térségében - figyelmeztetett a WSI nemzetközi meteorológiai szolgálat.

Előrejelzésük szerint nagyjából 15 vihar lesz olyan erős a szezonban, hogy nevet adjanak neki. A várható nyolc hurrikán közül legkevesebb négy eléri a hármas erősséget az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán.

A WSI vezető meteorológusa emlékeztetett: 2008 óta nem volt az Egyesült Államok szárazföldi területei felett hurrikán, és várhatóan idén is elkerülik a forgószelek a partokat.

A hurrikánszezon június elejétől november végéig tart a térségben. Legutóbb 2008-ban nevezték a forgószelek szempontjából aktívnak a szezont, amikor a Dolly, a Gostav és az Ike hurrikán is lecsapott Louisiana és Texas államokra, súlyos károkat okozva a szárazföldön. A 2010-es szezon is rendkívül sok vihart és hurrikánt hozott, ám utóbbiak egyike sem érte el a partot. A viharok okozta áradások ugyanakkor számos ember életét követelték és súlyos károkat okoztak Közép- és Dél-Amerikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik