Nagyvilág

CIA-igazgató lesz az új védelmi miniszter

Leon Panetta, a CIA eddigi igazgatója lesz a nyáron távozó Robert Gates amerikai védelmi miniszter utóda.

David Petraeus tábornok, az afganisztáni csapatok jelenlegi parancsnoka pedig a hírszerző ügynökséget vezeti majd. Barack Obama nemzetbiztonsági stábja alaposan átalakul, miután az előző – republikánus – adminisztrációból örökölt védelmi miniszter, Robert Gates nyáron távozik a Pentagon éléről.

Az egyébként republikánus Gates már mandátuma kezdetén bejelentette, hogy nem marad hivatalában a ciklus végéig. Panetta lesz az első demokrata miniszter William Perry 1997-es lemondása óta, már Bill Clinton is republikánust – William Cohent – nevezett ki Perry utódául.

Panetta kinevezését a Fehér Házból is megerősítették, Petraeus hírszerzési főnökségéről pedig az ABC és a CBS televízió adott hírt. A tábornok utóda Afganisztánban John Allen altábornagy, vezérkari főnökhelyettes lehet. Barack Obama elnök hivatala ezeket az információkat nem kommentálta.

A következő néhány hónapban újabb váltások történhetnek a nemzetbiztonság kulcspozícióiban, távozhat a vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke, Mike Mullen admirális is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik